Сивият сектор и контрабандата ще си имат парламентарна комисия

В 44-то Народно събрание ще се сформира специална Комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата. Това предложение на "Обединени патриоти" залегна в проекта за правилник на парламента, обсъждан от членовете на комисията по подготовката му във вторник. Така броят на постоянните комисии в Народното събрание ще стане 24.

Създаването на новата комисия бе подкрепено от БСП и ДПС, а ГЕРБ имаха възражения, че така ще се припокрива работата на други държавни органи. Според досегашни оценки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, успехите в борбата с контрабандата са едно от най-сериозните достижения на неговите правителства.

Депутатите от временната комисия по правилника не приеха предложението на ДПС да се създадат две комисии на паритетен принцип – едната за контрол над еврофондовете, а другата за контрол над службите.

Прието беше предложението на ГЕРБ главният прокурор, председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да бъдат изслушвани от депутатите веднъж на три месеца. По този начин ще се реализира предизборното обещание на ГЕРБ отчитане на главния прокурор пред Народното събрание, но няма да разкриват подробности по дела.

Представейки предложението, депутатът от ГЕРБ и бивш правосъден министър Екатерина Захариева заяви пред колегите си, че подобни препоръки има както в последния доклад на ЕК, така и от прокурорската проверка, назначена от ЕК.

 

Инициативата на ГЕРБ се оказа в хармония с вижданията и на главния прокурор Сотир Цацаров, който е изпратил писмо в парламента с желание да докладва пред депутатите по въпроси, свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност, без да се коментират текущи дела.

По-късно председателят на временната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) подчерта, че парламентът не може да разпитва главния прокурор, нито да го държи отговорен за каквото и да е.

"Парламентът не може да изпитва или да разпитва главния прокурор, но би могъл да води диалог, да търси взаимодействие и сътрудничество за решаване на принципни въпроси, които касаят подобряване на законодателството с оглед разследващи тактики за конкретни видове престъпления и постигане на конкретни резултати, осъществяване на приоритетни цели като борба с корупцията или с организираната престъпност", коментира Данаил Кирилов.

На срещите ще се обсъжда и дейността на разследващите органи. Подобни обсъждания ще могат да се провеждат и по инициатива на председателите на върховните съдилища, както и по инициатива на главния прокурор.

Комисията реши също, че парламентарното номадство ще бъде забранено и в този парламент. Ако депутат бъде изключен или напусне парламентарната си група, той няма да може да се присъединява към друга група. Същото правило ще важи и за депутати, които са членували в парламентарна група, която се е разпаднала.

Парламентарният контрол вече ще се излъчва само по БНТ 2, решиха още депутатите. Откритите заседания обаче ще продължат да се излъчват и по Канал 1 на БНТ. Предложението бе направено от "Обединени патриоти" и бе прието въпреки възраженията на БСП, че това е вид цензура върху парламентарния контрол.