Само една партия се е регистрирала в ЦИК за изборите, срокът изтича на 20 август

Централната избирателна комисия проведе първата си официална пресконференция. Едва една партия е подала документи за регистрация в ЦИК за участие в предстоящите извънредни парламентарни избори. Това съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев. Срокът за подаването на документите изтича на 20 август. Най-късно до 23 август ГД ГРАО трябва да върне резултатите от проверката на подписките, предава БТА.

Комисията е приела хронограмата за изборите, която отразява сроковете за организацията им, както и голяма част от принципните положения. До 15 август трябва да бъдат назначени всичките Районни избирателни комисии. Трябва да се определят и местата, където ще се разкрият секции извън страната.

Във връзка с необичайно големият брой наблюдатели, които бяха регистрирани за изборите за български представители в европейския парламент, Андреев коментира, че законодателят не е предвидил възможност да бъде ограничен броят на наблюдателите. Единственото, което ЦИК може да направи, е да поиска от Комисията за защита на личните данни да извърши проверка дали няма случаи на неправомерно използване на личните данни.