Само един от фаворизираните съдии влезе във ВСС

Само един от предварително фаворизираните кандидати за Висшия съдебен съвет (ВСС), за които открито агитираха някои ръководители на съдилища в страната, успя да събере необходимите му гласове на втория тур от преките избори на съдиите, проведен в неделя.

През уикенда съдиите избраха за членове на следващия ВСС петима върховни и един окръжен съдия – Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от Върховния касационен съд, Атанаска Дишева от Върховния административен съд и председателят на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова.

От кандидатите, за които имаше агитация от определени кръгове, близки до сегашното мнозинство във ВСС, съдиите избраха за член на съвета единствено Боряна Димитрова. Всички останали не получиха достатъчно подкрепа от колегите си.

Най-близо до избор беше Калин Баталски от Окръжния съд в Кюстендил. На първия тур той бе сред шестимата кандидати с най-много гласове, но на балотажа бе изпреварен от Севдалин Мавров от ВКС.

С изненадващо малко гласове, в крайна сметка, останаха още зам.-председателят на Пловдивския апелативен съд Станислав Георгиев, шефката на Варненския районен съд Ерна Жак Якова, ръководителят на Габровския апелативен съд Янко Янков и Красимира Костова от Апелативния спецсъд. Всички те фигурираха в списъци, раздавани на съдии в страната, за които спомена членът на ВСС Калин Калпакчиев още преди изслушването на кандидатите на 10 юни.

Едва 304 гласа събра на втория тур и Светлозар Рачев от Габровския административен съд, за когото агитира лично председателят на ВАС Георги Колев. В началото на юни главният секретар на съда Александър Николов изпрати окръжно писмо от Колев до всички административни съдии в страната, в което се казваше: "Приложено ви изпращам предложение за изборен член на ВСС, което следва да се докладва на административните ръководители на административните съдилища".

Източници на Mediapool, запознати с кандидатурата на Светлозар Рачев, заявиха, че в началото на април шефовете на административни съдилища за били привикани на разговор в София, посветен на евентуалния му избор. Тогава всеки съдия получил разпечатано копие от мотивите на Георги Колев за издигането на габровския съдия, а към тях е било приложено и "подканянето" от главния секретар на ВАС. На отказалите да се подпишат, копията са били отнемани, но някои са успели да ги заснемат.


Според Антоанета Аргирова от АССГ членове на ВСС са опитали да разделят съдиите

"Имаше големи опасения в хода на самата процедура за избор. Като краен резултат от шестимата избрани, аз съм гласувала за петима от тях, като между първи и втори тур промених двама кандидати, защото прецених, че изборът ще бъде успешен. Сега съм умерен оптимист. По делата им ще ги познаем, когато новият ВСС започне да функционира."

Така обобщи резултата от избора на съдиите Антоанета Аргирова от Административния съд - София град (АССГ) в понеделник пред Дарик радио. Тя определи избраните й колеги като безспорни авторитети, които колегията познава от актовете им. Добави и, че един магистрат "личи какъв е по актовете, които постановява, но те остават неразбрани от широката аудитория". Това отчасти е причината за пропастта между обществото и съда, смята Аргирова.

По повод противопоставянето между кандидатите за ВСС от София и провинцията, върховният съдия коментира, че то е било инициирано от сегашни представители на Висшия съдебен съвет.

"Това, което допринася разделението да е успешно, е натовареността в софийските съдилища и съдилищата в страната. Този обективен факт беше използван умело, защото "разделяй и владей" работи с пълна сила", посочи Аргирова.

Тя разказа и за друга форма на разделение, която е сработила при магистратите в страната: "Много колеги в страната наблюдаваха също, че ако конкретен съдия бъде свързан със Съюза на съдиите в България, веднага започваха да му се създават чисто професионални пречки."

Съдите са носители на "съдебната реформа по дух", смята Иван Брегов от ИПИ

Според Иван Брегов от Института за пазарна икономика (ИПИ) "съдийството в България показа, че е носител на съдебната реформа по дух и по действия, защото не се поддаде на провокацията да бъдат спуснати едни регионални представители и те да бъдат избрани".

"И в София, и в страната добрата воля и вътрешната почтеност на системата победи, защото имаме петима върховни съдии избрани в съдийската колегия. А върховните съдии могат да бъдат гаранти за независимостта на системата, защото те са стигнали върха на системата", допълни той.

По думите му изборът е обнадеждаващ. "Дори системата да има проблеми – има възможност, предвидена в Закона за съдебната власт – 1/5 от магистратите да отзоват член на ВСС. Така че има съпротивителни сили", допълни той.

Според адвокат Георги Атанасов пък "манипулацията не успя". Той уточни, че под манипулация има предвид поведението на ВСС, "който отказа да разгледа темата със спуснатите списъци за изборите, а вместо това разкритикува единствения човек, твърдящ че вотът е въпрос на лична преценка – Лозан Панов".

Атанасов прогнозира, че опитите за политическо влияние върху състава на ВСС никога няма да престанат, добавяйки, че ще има "компенсация" след вота на съдиите, която ще се извърши от парламента.

"Начинът, по който се синхронизира във времето провеждането на процедурите за избор на прокурорска и съдийска колегия и парламентарна квота в идния ВСС показва, че това което ще се случи в парламента ще бъде опит за компенсиране или за уравновесяване в техните разбирания на удара, който са получили от общите събрания", разясни юристът.

По думите му квотно-партийният принцип за политическата квота във ВСС напомня на "онази друга квота на времето, позната като 3-5-8. И срещу нея трябва да се борят всички с демократично мислене", посочи Атанасов.

Колегите гласуваха по съвест и убеждение, заяви съдия Капка Костова

Позитивно оцени избора на съдиите и бившият член на ВСС съдия Капка Костова. Тя коментира в понеделник пред БНР, че колегите й очевидно са припознали прекия вот, като най-подходящ начин за попълване на професионалната квота в съвета.

"Изборите показаха няколко неща, те в известна степен са уникални, не само защото за първи път съдиите избираме пряко нашите представители във ВСС, но и защото избирателната активност, която беше 86% – средно от двата дена, показа, че това е начинът, който съдиите припознават, за да изпратят свои колеги във ВСС. Освен това, резултатите от изборите също позволяват няколко констатации и според мен първата от тях е, че съдиите наистина гласуват по съвест и убеждение, без наличие на външни влияния и внушения, без податливост", заяви Костова.

По думите й уникално в настоящите резултати е и обстоятелството, че във ВСС бяха пратени цели петима върховни съдии.

"Очевидно колегите заложихме на авторитети, показахме, че искаме друго ниво на общуване в този ВСС, не като в предишния. Очевидно внушенията за необходимост от регионално представителство са преценени от съдийската общност като несъстоятелни", смята съдия Костова.

Попитана за листчетата с фаворизирани кандидати, тя заяви, че този вид агитация не е успяла да впечатли и да повлияе на избора на съдиите.

"Ако е имало такива, обсъждаха се между нас, някои ги показваха, доколко това са оригиналните и дали са достоверни. Знаете ли, не се впечатлихме особено. Имаше някакъв коментар между нас в първата част на Общото събрание предишната събота, когато се събрахме, и в крайна сметка всеки си каза. След гласуването ще се разбере, дали това действително е сериозно и дали в някаква степен въобще е повлияло на съдиите, очевидно по никакъв начин не им е повлияло", заключи Капка Костова.

Цацаров: "На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета?"

"На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са говорили членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. И в двете колегии, и в двете професионални общности, изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва да бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално, това е", лаконично коментира в понеделник темата главният прокурор Сотир Цацаров.

За близък до него кандидат се смяташе пловдивският съдия Станислав Георгиев, който обаче събра 427 гласа и остана на осмо място сред кандидатите за петте места от квотата на съдиите, останали незапълнени след първия тур в събота.


"Прекият избор (на членове на ВСС от професионалната квота – бел.ред.) всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа. Ако намалим с две дози политиката в съдебната реформа, тя, тази реформа, току-виж се случила", заяви още Цацаров след срещата си със световния шампион по шах Анатолий Карпов, който е в България по покана на "Атака".

По думите му съдиите са избрали колеги, които "заслужават уважение", добавяйки същото и за избраните преди две седмици четирима прокурори. Главният прокурор прогнозира, че следващият ВСС ще бъде "добре работещ", като направи уговорката, че "предстои да видим и избора на парламентарната квота".

Иванка Иванова от "Отворено общество" прогнозира, че вотът ще бъде обжалван

Междувременно ръководителката на Правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова прогнозира в понеделник пред БНР, че резултатите от гласуването на съдиите вероятно ще бъде обжалван заради електронната система за гласуване.
"По отношение на гласуването с електронната система, съмненията тепърва трябва да бъдат разсеяни. Просто излезе една известна разлика в подреждането на кандидатите, според гласуването с електронната система и гласуването с хартиените бюлетини, и то трябва да може да бъде обяснено. Мисля, че е вероятно да видим обжалване на избора и да трябва съдебен орган да се произнесе върху резултатите", заяви тя.

Още след втория тур на изборите при съдиите в неделя някои кандидати дадоха да се разбере, че ще обжалват вота. За пръв път той се проведе по новите правила в Закона за съдебната власт – чрез пряко гласуване от всеки съдия с право на глас, а не чрез свикване на делегатско събрание. Изборът бе проведен паралелно чрез пускане на хартиена и с електронно гласуване от дома на всеки желаещ да го използва. На балотажа гласуваха 1922-ма съдии, от които 467 с бюлетина и 1455-ма онлайн.

"Доколкото разбрах, в нашата система за електронно гласуване не е вкаран един основен модул, който присъства в електронните правителства в други държави. Доколкото съм запозната с тази практика, там има предвидена възможност всеки, който е подал вече гласа си, след неопределен период от време, да провери как точно лично неговият глас е отчетен. Такъв елемент не е вкаран в системата и предполагам, че законността ще се провери, ако се стигне до такъв момент, чрез проверка на тези сорс кодове, които са раздадени на всеки магистрат. При всички случаи ми се струва, че е необходимо да има някакво произнасяне по валидността на избора с електронната система", коментира още Иванка Иванова.

По повод предстоящия избор на 11 членове на съвета от парламентарната квота, тя заяви, че партиите за пореден път проиграват шанса да превърнат тази процедура в обществен избор, като предложат юристи с утвърдено добро име в обществото, или хора "отвън", заслужили уважение. Срокът за издигане на номинации изтича тази сряда.

Досега кандидати са предложили ГЕРБ, ДПС и "Воля" – общо осем души. Управляващите издигнаха зам.-председателя на ВАС, бивш член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от ВКС, шефката на Пловдивската районна прокуратура Гергана Мутафова и ръководителката на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова. ДПС номинира столичния съдия Стефан Гроздев и близката до главния прокурор Цацаров следователка Пламена Апостолова. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък издигна варненския прокурор Владислав Томов.

Очакванията са ГЕРБ да вкара във ВСС и четиримата си кандидати, БСП – трима, а "Обединени патриоти" и ДПС – по двама. "Воля" пък най-вероятно ще остане без представител в съвета заради новото изискване всеки от парламентарната квота да бъде избран с квалифицирано мнозинство от две трети. Групата на Марешки е най-малката в Народното събрание – общо 12 депутати.