Реформаторите поискаха прокурори от други еврочленки за КТБ

Процесът по ликвидиране на Корпоративна търговска банка да премине под контрола на компетентни европейски институции, а разследването на всички, участвали в ограбването на банката, да се осъществи от изцяло нова изпълнителна власт - затова настояват от ръководството на Реформаторския блок. Лидерът на ДСБ Радан Кънев се обяви против законодателни промени, които ще отнемат правомощия на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От коалицията поискаха оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

От Реформаторския блок са против намерението за възстановяване на спестяванията над 100 хиляди евро с пари от Фонда за гарантиране на влоговете.

"Българската държава е длъжна да върне всяка стотинка на нейния собственик. Това вече е работа на прокуратурата, на Министерството на финансите, на ликвидаторите на банката, а не на Фонда за гарантиране на влоговете", каза Радан Кънев.

Реформаторите настояват ликвидацията на КТБ да се наблюдава от институции, като Европейската централна банка и прокурори от други държави членки. Причината - съмнение, че българските институции са независими. Юристът от „България на гражданите" Димитър Делчев даде следния пример: "Фактът, че прокуратурата се задейства на първата, да не кажа на втората седмица от тези събития е сам по себе си притеснителен. Тази последователност на действията ни притеснява изключително много и ни води до извода, че институциите в България не работят".

От коалицията коментираха, че днешният формат на консултациите при Президента не е добър и може да се очаква единствено прикриване на информация.