Реформаторите настояват депутатите да уважат ветото върху Изборния кодекс

Реформаторският блок настоява Народното събрание да уважи ветото на президента върху Изборния кодекс, заявиха на пресконференция от Блока. От формацията изразиха безпокойство от наличието на фантомни гласове и настояват да бъдат изчистени от избирателните списъци. Настояваме за активно избирателно право, не е прието и нашето искане за професионална администрация, заяви Николай Ненчев, цитиран от БТА. Според него целта е да се подмени ЦИК и да се назначи партийна администрация. Той изрази опасение, че управляващите ще се опитат да спечелят служебна победа и да откраднат гласа на хората.

Мартин Димитров отбеляза, че случващото се в Украйна е било ясен сигнал, че България има нужда от кризисен план. Такъв план не е приет от правителството, допълни той. От Реформаторския блок предупредиха, че е възможно намаляване или спиране на газовите доставки от Русия, подобно на ситуацията през 2009 година.

Според него първа точка, която трябва да разгледа следващият КСНС, е срокът за изготвяне на такъв антикризисен план, както и срокове за изграждане на алтернативните газови връзки.

Крайно време е основните договори, включително бъдещи, които засягат доставките на газ за България, да станат прозрачни, посочи Димитров. Той информира, че Реформаторският блок е поискал от министерството на икономиката всички документи, свързани с "Южен поток", но от ведомството е отговорено, че тези данни са в Българския енергиен холдинг. Ние решихме да потърсим правата върху тази документация по съдебен път и Софийският административен съд реши да поиска от министерството на икономиката с дата месец март опис на всички документи, засягащи Южен поток, съобщи Димитров. Описът трябва да бъде предоставен първо на съда, а след това и на Реформаторския блок.

От Реформаторския блок обявиха и че гражданският съвет на формацията е приел платформата за административна реформа, а на 19 март в хотел "България" ще има публично обсъждане на документа. Сърцевината на реформата, която предлагаме, е създаване на партийно неутрална и безпристрастна администрация, припомни Юлиана Николова.