Реформата на прокуратурата не е пръв приоритет за Цецка Цачева

  Първи приоритет за новия правосъден министър Цецка Цачева ще бъде приемане на ново антикорупционно законодателство, а реформата на прокуратурата ще бъде подложена на "задълбочен анализ". Така Цачева подреди акцентите на своята работа при първата си среща със съдебните репортери в сградата на Министерството на правосъдието в четвъртък.

Тя обясни, че другите й задачи са реформата в Наказателно-процесуалния кодекс, написването на изцяло нов Наказателен кодек и намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. Така реформата на прокуратурата и съда започна да изглежда изпаднала извън борда за правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти", които си поставят за цел изкарването на цял мандат.

В отговор на питане на Mediapool дали това означава, че правителството няма да изпълнява управленската си програма, в която има заложено изпълнение на 17-те препоръки на Европейската комисия, Цачева убедено заяви: "Ще се случи, защото имаме воля, затова ще се случи".

Пет от препоръките на Брюксел директно засягат държавното обвинение. Европейската комисия настоява за изработване на пътна карта за изпълнение на препоръките от доклада на европейските прокурори в България. Това включва обособяването на Националната следствена служба като независима институция, чийто ръководител да може да разследва главния прокурор. Другото настояване е главният прокурор да бъде много по-отчетен пред обществото, въвеждане на частното обвинение и засилване на проверките на инспекторите в прокуратурата.

Отделно Брюксел настоява за публично отчитане на напредъка по знаковите дела и да се отстранят нарушенията на Европейската конвенция за защита правата на човека.

След като ѝ бе напомнено, че една от препоръките е за създаване на независимо от Цацаров следствие, "волята" на новия правосъден министър за реформа се превърна във воля за анализ: "(Тази препоръка) ще бъде обект на изключително задълбочен анализ".

"Две са думите, които имат голямо значение за мен – баланс и диалог. Няма да има експерименти, но моята цел е на по-бързи обороти да се придвижи съдебната реформа", каза новата министърка, която преди това бе председател на Народното събрание и кандидат за президент. Тя обясни, че приема "новото предизвикателство" с чувство на отговорност.

Цецка Цачева има и планове за Висшия съдебен съвет – да прекрати "тона на противопоставянето и да го замени с тон на диалог, което е в интерес на гражданите и държавността". Въпросният "тон на противопоставянето във ВСС" е породен от сблъсъка на мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров и прореформаторската опозиция. Последният скандал между двете групи бе по повод отказа на мнозинството да започне проверка на ЦУМ-гейт заради замесването на името на главния прокурор Сотир Цацаров.