Ректорът на библиотекарския университет няма допуск до класифицирана информация

Ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) Стоян Денчев не притежава допуск до класифицирана информация от 24 януари 2015 година, съобщи Държавната комисия по сигурността на информацията, цитирана от сайта "Дневник".

По-рано бТВ съобщи, че научните трудове, с които Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев са получили докторска степен от същия университета, са засекретени. Стоян Денчев отрича това.

Ректорът е бил член на атестационната комисия, одобрила труда на сегашния шеф на ДАНС Владимир Писанчев на тема "Време и развитие на политиката в защита на класифицираната информация". Пред бТВ Денчев каза, че "има допуск, който може би изтича след година". Сега ректорът коментира, че допускът му може би е изтекъл и че"няма нерви да се занимава с негативни неща, свързани с университета, на които не съм длъжен да бъда рупор". 

Той допълни, че няма да поиска отново да има достъп до секретна информация, защото това не му е необходимо. Ректорът отрича да е бил ръководител на труда на Писанчев, както и дисертацията му някога да е съхранявана в университета. Той обясни, че ръководител на труда е била Иванка Павлова, която е заместник-ректор по учебната дейност. Засекретяването се наложило заради данни в научния труд е съдържал информация за структурния състав и функциите на служители в ДАНС.

"Отивахме в ДАНС, даваха ни копия на хартия, нямахме право да си водим записки", разказва Денчев за работата по научния труд на Владимир Писанчев. Той отново отрече трудовете на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и на бившия председател на ДАНС Никола Казаков, които са преподаватели във висшето училище, да са секретни.

Темата за обвързаностите между службите, университета и ДПС бе поставена покрай аферата “Червей“. В началото на скандала председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов обяви, че съществува "Сарайско-библиотекарската групировка", която "имплантира в службите свои поставени лица".

Тогава той назова конкретно почетния председател на ДПС Ахмед Доган и хора, гравитиращи около Димитър Иванов. Иванов, който е известен като последния шеф на Шести отдел в Държавна сигурност. Димитър Иванов е член на научния съвет на университета.