ПФ поиска задължително гласуване за местните избори

Патриотичният фронт ще инициира промяна в изборния кодекс през май, с която задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт на предстоящите местни избори.

Това каза Борис Ячев от Патриотичния фронт след срещата на представители на коалицията с президента Росен Плевнелиев в рамките на инициативата на държавния глава „месец на политическите консултации“ с партиите в парламента.

От ПФ смятат, че идеята за въвеждане на задължително гласуване след провеждането на референдум заедно с местните избори е

опит то да бъде отложено във времето.

От коалицията имат притеснения, че отлагането ще позволи корпоративният, купеният и манипулиран вот да продължава да бъде важен в българската политика и да дава изкривена представителност на политическите субекти във властта.

„Забавянето на въвеждането му ще позволи на партии като ДПС и други политически формации, които реализират политическата си власт благодарение на корпоративния вот, да продължават да бъдат във властта“, посочи Ячев.

От Патриотичния фронт се обявиха и

против въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система.

Според тях все още нямаме изграден политически елит и този вот няма да допринесе за присъствие на знакови и авторитетни фигури, а има опасност парламентът да се „напълни със спортисти, футболисти и фолкаджии“.

От коалицията изразиха резерви и по отношение на електронното гласуване като смятат, че българското общество все още не е узряло този вид гласуване да бъде част от изборната система у нас. От ПФ смятат, че е добре експериментално електронно гласуване да бъде въведено в секциите в страните от ЕС, където „манипулирането на вота по електронен път ще бъде трудно“. 

От Патриотичния фронт споделиха категоричната позиция на държавния глава за

необходимостта от модернизация на българските въоръжени сили,

като беше подчертано тежкото им моментно състояние, съобщиха от пресцентъра на президента.

От ПФ предложиха формирования от състава на въоръжените сили да участват по-активно в преодоляването на последиците от природни бедствия, а така също и в превенцията срещу масовото изсичане на горски масиви.

Консултациите на държавния глава продължават с представителите на Български демократичен център.