Прокурорите също поискаха отхвърляне на поправките в съдебния закон

  Асоциацията на прокурорите също настоя управляващите да оттеглят или отхвърлят поправките в съдебния закон, които имат цел да ограничат финансирането на съсловните организации на магистратите. Асоциацията заявява, че проектът е дискриминационен и засяга независимостта на магистратските сдружения.

Прокурорската организация напомня, че ръководи своята дейност на базата на принципи, приложими за всички сдружения на частното право. Поради тази причина налагането на ограничения специално за магистратските организации би било дискриминационно и ще противоречи на конституцията.

"Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България се противопоставя категорично на предложението за ограничаване на източниците за формиране на бюджета на професионалните сдружения на магистратите. Заявяваме, че в дейността си сме били против и не сме приемали дарения, в които като правен акт може да се търси мотив и да се подозират ангажименти с корупционен компонент", се казва в писмо на прокурорите до председателя на Народното събрание.

Според тях е "нелогично и неприемливо" да се допусне законодателно ограничение за участие в проекти с външно финансиране, които се печелят в конкурсни процедури, основани на ясни и прозрачни разпоредби.

"Предложените изменения ще доведат до забраната за участие в проекти, които се финансират по линия на Европейската комисия и които са официално договорени с правителството на Република България", се допълва в писмото.

Прокурорската организация напомня, че чрез външно финансиране тя е постигнала "успехи, с които се гордее".

"В доклада на Европейската комисия за България относно изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда за 2016 г. е дадена висока оценка на дейността на Асоциацията на прокурорите в България по приключилия проект на тема "Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете". Същият проект е реализиран с финансовата подкрепа на тематичен фонд "Сигурност" на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения ЕС", казва Асоциацията на прокурорите.

Според организацията забраната магистрати да бъдат финансирани от чужбина за научна или преподавателска дейност, звучи изкуствено и необосновано.

Асоциацията смята за "необоснована и ненужна" предложената забрана за участие на магистрати в професионални сдружения на "други юристи".

"Това поставя под въпрос членството на Асоциацията на прокурорите в България в Международната асоциация на прокурорите, на която сме уважаван от ръководството и партньорите ни член. В международен план подобни ограничения ще доведат до необратимо уронване на престижа на България", казват от организацията.

 В заключение прокурорската организация напомня на управляващите, че подобни промени в закона ще засегнат свободата на магистратите да се сдружават, която е гарантирана от конституцията.

 Преди седмица депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти" внесоха в парламента законопроект, с който се забранява външното финансиране на съсловните магистратски организации, включително от европейските фондове. Атака целеше директно прореформаторския Съюз на съдиите в България, но после се оказа, че ще бъдат засегнати и други организации, включително Асоциацията на прокурорите.

В проекта е заложен и пряк удар срещу Съюза на юристите чрез въвеждането забрана за участие на съдии, прокурори и следователи в управата на различни от техните професионални сдружения. Това поставя под съмнение бъдещето на Съюза на юристите в България, който е най-старата юридическа организация в страната.

Съюзът на съдиите и Съюзът на юристите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации.