Прокуратурата: Ще установим кой продава български деца в Гърция

„Ще бъдат установени всички жени, за които се твърди, че са били бременни, или за които се сочи, че са били преведени през границата ни в Гърция, където са продали бебетата си. Ще бъдат установени и това е основната ни задача, кои са трафикантите на тези жени”, заяви в „Здравей, България” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя поясни, че Районната прокуратура в Казанлък се е самосезирала по повод разследването на журналиста от Нова телевизия Даниела Тренчева за схема за продажба на бебета в Гърция и че е разпоредена незабавна проверка.

Според Арнаудова, това е тежко престъпление, за което се предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода и от 20 до 50 000 лева глоба.

Междувременно днес д-р Мирия Василиаду, антитрафик координатор за Европейския съюз, говори на Национална работна среща за противодействието на трафика на хора и закрила на жертвите на тема „Подготовка на стратегия за борба с трафика на хора в България”.

Василиаду посочи, че голям процент от жертвите на трафик в ЕС са български граждани.

„Две трети от трафика на жертви са европейски граждани, които са обект на трафик от европейски престъпни мрежи. Нека не си мислим, че трафикът на хора е явление някъде там в далечни страни”, поясни тя.

По думите ѝ „не може да спрем трафика, ако не прекратим финансовите постъпления за лицата, извършващи трафик. Това не може да се случи, ако те не получат осъдителни присъди. Една от причините да има трафик на хора са паричните постъпления и търсенето”.

„За всяка една жертва на трафика има купувач и клиент”, каза антитрафик координаторът за Европейския съюз.

Трафикът включва търговия с бебета, с деца за принудителна просия, за престъпна дейност и за сексуална експлоатация. Продаваемата възраст на децата за последното е достигнала 8 – 9-години.

През 2015 г. Държавната агенция за закрила на детето е сезирана за 34 деца – жертви на трафик, за 23 е организирала връщането и посрещането им в нашата страна – 5 от Англия, 10 от Швеция, 5 от Австрия, 1 от Германия и 2 от Испания.

Василиаду е в България по покана на Миглена Кунева, вицепремиер на България и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Кунева посочи, че трафикът на хора е факт от българската действителност, но проблемът не може да бъде решен само от България, както и от нито една от страните самостоятелно.

„Не познавам по-добър начин за управление от този да имаш план, да го изпълниш, оцениш и след това да направиш план, отново да го изпълниш и да го оцениш. Няма друг начин”, заяви вицепремиерът.