Прокуратурата разследва източването на ВМА

Военно-окръжната прокуратура на София е образувала на 21 януари тази година досъдебно производство за безстопанственост срещу длъжностни лица от Военномедицинска академия (ВМА).

Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение след избухналия скандал след журналистическо разследване, от което стана ясно, че частна клиника е генерирала 10 млн. лв. загуба за ВМА, като е източвала приходи, а разходите й са били поемани от държавната болница.

Заради скандала бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев, който сега е депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия в Парламента днес подаде оставка като народен представител.

По делото към настоящия момент няма лица, привлечени като обвиняеми, съобщават от прокуратурата.

Извършват се разпити на свидетели, като от здравното заведение се изисква относимата към разследването документация. Изискан е и доклад за извършена от органите на АДФИ финансова инспекция в клиниката.

Военно-окръжна прокуратура – София е била уведомена от служба „Военна полиция“ за констатирани нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска апаратура, принадлежащи на ВМА – София, се казва още в прессъобщението.

С постановление на военен прокурор на дирекция "Вътрешен одит“ при Министерство на отбраната е възложено извършването на извънпланов одит на сключените договори между ВМА, представлявана от началника й ген. м-р Стоян Тонев, и фирма "Дерма Прим".

Основен предмет на проверка от одиторите на МО са били договор за медицински услуги, договор за наем на помещение за извънболнична помощ, сключени през 2004 г., както и на всички анекси към тях.

В резултат на одита е представен доклад, който обхваща и оценка на влиянието на сключените договори, касаещи помещения и апаратура – държавна собственост, по отношение на отчетените финансови резултати в Клиниката по дерматология, венерология и алергология към ВМА – София, за периода 01 януари 2010 – 30 юни 2014 г., съобщава още прокуратурата.

Одитът беше публикуван от Министерството на отбраната след избухването на скандала във ВМА. Вчера стана ясно, че той е бил изпратен в прокуратурата.