Прокуратурата протестира оправдателна присъда за магистратски син

Делото срещу Марк Стайков, който е син на съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Евгений Стайков, ще стигне и до третата инстанция. Това стана ясно, след като днес от прокуратурата съобщиха, че ще протестират оправдателната присъда на Стайков, прочетена вчера от Софийския апелативен съд (САС).

Той е подсъдим за отглеждане и притежание на марихуана и за нанесени телесни повреди на двама полицаи – удар с юмрук и ухапване.

В началото на годината Софийският градски съд призна 28-годишния мъж за виновен и го осъди условно на 2 години затвор и 5000 лева глоба, но присъдата беше отменена.

В хода на делото стана ясно, че Стайков е живял като наемател в жилище на бивш полицай в столичния кв. „Младост“, но след това спрял да плаща наема и сметките си. Собственикът и негови бивши колеги полицаи опитали да влязат вътре, като разбият вратата с бормашина, но не успели. Седмица по-късно след сигнал, че в гардероба на жилището се отглежда марихуана, била проведена полицейска акция, при която Стайков бил задържан.

Един от пострадалите според обвинението е полицай Александър Станев от 7-о РПУ в София. Той работи в звеното срещу наркотиците, но през октомври беше арестуван тъкмо за наркоразпространение. Свидетел по делото срещу Стайков пък е колегата на Станев - Еджевит Осман. Той също беше арестуван с него, като според разследващите двамата са събирали дългове и „такса спокойствие“ от наркоразпространители.