Прокуратурата проверява престъпление ли са блокадите на турската граница

Софийската градска прокуратура (СГП) ще проверява дали с издигането на блокади по българо-турската граница кандидат-депутатите от коалиция "Обединени патриоти" са извършили престъпление, пречейки на български граждани да гласуват.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата в четвъртък, в което се посочва, че до главния прокурор Сотир Цацаров са постъпили множество сигнали, които той е препратил на СГП заради имунитета на някои от визираните в тях лица.

"Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите. Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК", посочват от държавното обвинение.

Предстои разследващите да изискат кадри от телевизиите, които подробно отразяваха действията на блокиращите границата в дните преди парламентарните избори в неделя. Ще бъдат снети и обяснения от присъствалите на мястото граждани и полицаи.

Както е известно, въпросните блокади бяха издигнати от кандидат-депутати и симпатизанти на ВМРО и НФСБ, за да попречат на българските изселници в Турция да гласуват в неделя. "Патриотите" препречиха пътя с вериги, автомобилни гуми и кукери, блокирайки граничните пунктове Капитан Анреево, Малко Търново и Лесово.

 

Стигна се и до сблъсъци с полицията и част от преминаващите български изселници, като емблематичен стана случаят с възрастна жена, която бе блъскана, дърпана и гонена обратно в Турция лично от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Въпреки че първоначално допуснаха блокадите в сряда миналата седмица, впоследствие органите на реда изтласкаха протестиращите "патриоти" от пътя в петък, след като служебният премиер Огнян Герджиков събра на извънредно заседание вътрешния министър Пламен Узунов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Заради блокадите по границата пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан се закани преди ден да заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Според него с действията си "патриотите" са попречили да хиляди български граждани да упражнят правото си на глас в неделя.