Прокуратурата прекратила разследването по записите с Ваньо Танов

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването, започнало след изнесените записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, съобщиха от прокуратурата.

Това е станало в края на миналия месец – броени дни, преди назначаването на служебното правителство на Георги Близнашки. Впоследствие Танов отново бе назначен за шеф на митниците.

Мотивът, с който разследването „срещу неизвестен извършител“ е прекратено, е че

не е открито престъпление.

Разширена експертиза не е потвърдила автентичността на записа.

Проверката, а след това и разследването започна след изнесените в интернет разговори между Борисов и Танов за действия в пивоварната „Леденика“ на вече покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Танов бе назначен за шеф на митниците в началото на мандата на ГЕРБ през 2009 г. и бе уволнен от поста през 2013 г. от министъра на финансите Петър Чобанов.

В 42-рото Народно събрание бе назначена комисия, която разследваше записите от разговори на Борисов и Танов. В разговорите Борисов нарежда на шефа на митниците да изтегли хората си по време на акция от пивоварната „Леденика“ в Мездра.

Коментарите на Танов и Борисов след изтичането на разговорите са противоречиви.

Първоначално никой не отрече автентичността им, а Борисов обяви, че тогавашния президент Георги Първанов го е накарал да ходатайства.

Миналата година след сформирането на комисията в НС Танов заяви, че записите са режисирани и натиск от Борисов в полза на вече покойния Михаил Михов (известен като Мишо Бирата), не е имало.