Прокуратурата предаде на съд кмета на Пловдив Иван Тотев

  Спецпрокуратурата внесе в съда делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, което е свързано с изграждането на зоокът в града, съобщи пресцентърът на държавното обвинение в сряда. Заедно с него на подсъдимата скамейка ще застанат заместник-кметът на града Димитър Кацарски и кметът на район "Западен" Димитър Колев. Делото е за престъпление по служба с настъпили значителни вредни последици за общината.

Прокуратурата твърди, че Иван Тотев е нарушил служебните си задължения при изграждането на зоокъта в Пловдив, сключвайки договор след пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03". Твърди се, че това е допуснато в нарушение на Закона за обществените поръчки. Процедура е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект, включително е нямало и стойностна сметка за проекта. За зоокъта не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Законовите изисквания не са били изпълнени към момента на сключването на договора с фирмата. Прокуратурата смята, че Иван Тотев е допуснал всички тези нарушения, за да осигури облага за "Запрянови 03" ООД в размер на близо 690 хиляди лева.

"В този размер е и щетата за община Пловдив. Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер. Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства", твърди прокуратурата.

Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи на кмета. Обвинението твърди, че те са улеснили Тотев при извършване на престъплението.

Заместник-кметът Димитър Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисията за провеждане на процедурите за избор на строителя на зоокъта. Именно Кацарски е предложил на Тотев откритата процедура по Закона за обществените поръчки да бъде прекратена и да премине към пряко договаряне без обявление.

Димитър Колев ще отговаря пред съда, защото е сключил договор с консултант и строителен надзор по проекта, без район "Западен" да е възложител на поръчката. Така районният кмет е дал възможност на Иван Тотев да започне строителството.

Иван Тотев е на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лв, а останалите двама са с най-леката мярка за неотклонение "Подписка". Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено в периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г.

По това дело кметът бе за кратко отстранен от поста си с решение на Пловдивския окръжен съд, но после бе върнат от апелативните магистрати.