Прокуратурата обяви мотивите за спрените производства за Чакъра и Мишо Бирата

Държавното обвинение разпространи мотивите, с които са прекратени производството за смъртта на Тодор Димов - Чакъра по време на полицейска акция, ръководена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов, както и разследването, започнало след изнесените записи на разговори между бившия премиер Борисов и шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, станали известни с „Ало, Ваньо“.

От прокуратурата публикуват текстовете на постановленията за Чакъра и Танов в отговор на публикации в печата, че държавното обвинение „разчиства“ пътя на Борисов „преди изборите“, се казва в съобщение на прокуратурата до медиите.

В постановлението за смъртта на Тодор Димов - Чакъра се посочва, че действията на командосите и полицейските служители при опита за задържане на Чакъра в края на 2003 г. са били

„общественонеобходими и всъщност единствените възможни“ съгласно разпоредбите на Закона за МВР.

Обвинителите констатират „съответствие между характера и степента на извършваното престъпление от Тодоров и предприеманите от полицията мерки“.

Нарежданията пък на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов са били в съответствие със закона, след като Чакъра направил опит да убие полицаи.

Като причина за прекратяването на досъдебното производство срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Ваньо Танов заради митническите проверки в бирената фабрика на Михаил Михайлов - Мишо Бирата през 2010 г. прокуратурата посочва

липсата на автентичния разговор между бившия премиер и тогавашния и настоящ шеф на митниците.

Анализът на записаните телефонни разговори не показва престъпление по чл. 357 от Наказателния кодекс, който се отнася за класифицираната информация.