Прокуратурата иска отстраняване на член на Бюрото за контрол на СРС

  Прокуратурата иска от ДАНС отнемането на достъпа до класифицирана информация за член на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, съобщава в понеделник пресцентърът на държавното обвинение. В съобщението не се посочва за кого става дума. Отнемането на достъпа до секретна информация за членовете на Бюрото за СРС означава и отстраняване от работата в институцията.

Причината за действията на прокуратурата са постъпили данни, че обвиняеми и подсъдими лица са били в личен контакт с въпросния член на бюрото. Те искали от него съдействие за подаване на заявление за проверка дали са били подслушван или следениот властите. С някои от тях членът на Бюрото за контрол на СРС се е срещал лично, за да обясни подробно процедурата за подаване на заявление за проверка и следствията от нея.

Държавното обвинение разказва за част от тези случаи, без да споменава имената на замесените:

“Обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с въпросния член на Бюрото, непосредствено след което посетил сградата на Бюрото, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред  - по указание на члена на националното бюро то било изготвено от административния секретар, в служебния й кабинет и на служебния й компютър“, се казва в съобщението на прокуратурата.

По същия начин е подадено и заявление от подсъдим, с когото членът на Бюрото е в близки отношения. Отделно членът на Бюрото за контрол на СРС провеждал разговори с обвиняем магистрат, за да му обясни процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото.

Накрая прокуратурата информира, че след среща на члена на Националното бюро с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка. Проверката била осъществена от същия член на Бюрото за контрол на СРС.

Прокуратурата напомня, че разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице, което е “надеждно” от гледна точка на сигурността. В случая този член на Бюрото за контрол на СРС се явява “ненадежден“.