Прокуратурата започва работа по сигнали на Бареков, Борисов и Янев

Прокуратурата започна работа по сигнали на Николай Бареков, Бойко Борисов и Яне Янев. Това съобщиха тази сутрин от пресцентъра на държавното обвинение.

На 28 юли е постъпил сигнал до главния прокурор от Николай Бареков, председател на ПП „България без цензура". В сигнала се твърди, че на подателя му са били предоставени документи - „архивни извадки от досието" на Бойко Борисов, издадени от „структурни звена на МВР и службите за сигурност", които съдържат данни за извършени престъпления.

Николай Бареков е поискал да бъде приет от главния прокурор, за да представи документите, с които разполага. Сигналът е изпратен по компетентност в Софийска градска прокуратура, където е започнала проверка.

В тази връзка Николай Бареков е призован да се яви в градската прокуратура днес от 10,00 ч. в сградата на Градска прокуратура на столичния булевард "Монтевидео", за да предаде тези документи. Едновременно с това от МВР ще бъдат изискани съответни данни и допълнителна информация.

По повод изявления пред медии на Николай Бареков за участие на Бойко Борисов в „умъртвяване на знакови лица от прехода", на 28 юли до главния прокурор е постъпила и молба от председателя на ПП „ГЕРБ".

Твърденията на Бареков се оценяват като несъстоятелни и се отправя искане да бъде извършена незабавна проверка и резултатите от нея да бъдат огласени публично. Молбата е изпратена на СГП, за присъединяване към посочената по-горе проверка, с оглед предмета й. Сигнал с такова съдържание е получен от Бойко Борисов и на юли.

Политическият съвет на ПП „Ред, законност и справедливост", чрез председателя на партията, също е внесъл до главния прокурор сигнал с твърдения за осъществено незаконно финансиране на Николай Бареков и ПП „България без цензура" от Цветан Василев. Сигналът е придружен с копие от ръкописен документ, като се изразява готовност оригиналът да бъде предоставен на органите на прокуратурата.

Проверката по този сигнал ще се извърши в хода на разследването по досъдебното производство, касаещо КТБ АД.