Прокуратурата: Ген. Шивиков е присвоил одеяла, якета, шалове и топки

Софийската военно-окръжна прокуратура обвини вече бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков и в длъжностно престъпление, след като вече му бяха повдигнати обвинения в злоупотреба със служебно положение.

Според държавното обвинение в качеството си на командир на 18-ия български контингент Афганистан през 2010 г. той е присвоил одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни и футболни екипи. Те са били осигурени от мисията на НАТО в Афганистан ИСАФ и е трябвало да бъдат раздадени на местното население, но ген. Шивиков ги е доставил в България. Общата им стойност е над 10 000 лева.

Разследването е установило, че доставката е пристигнала в България с военен полет от Кабул до Пловдив, като Шивиков обяснил, че става въпрос за поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди.

Имуществото обаче е било връчено на Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него извън целите, за които е предоставено.

"От доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на Република България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си", посочват военните обвинители.

В крайна сметка на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла, 87 зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка, 104 зимни якета, 135 спортни екипи, всички с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.

Шивиков вече обясни, че по негово предложение и със съгласието на военнослужещите от мисията много малка част от помощта се е върнала в България, за да се даде на домовете за деца, лишени от родителска грижа в Брацигово, Асеновград и Калофер.

Според него обаче някой предварително е "докладвал" на службите в България, товарът е посрещнат от "Военна полиция", описан е отново и е върнат в Афганистан.

Първоначално военната прокуратура обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения. Въпреки обвиненията Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово, но загуби на балотажа от Емил Караиванов.

Това е вторият обвинителен акт срещу ген. Шивиков и е внесен във военния съд в София. Първият обвинителен актбе внесен в пловдивския военен съд в средата на декември миналата година. Според него Шивиков 13 пъти е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта си.

Ако не беше повдигнатото обвинение, ген. Шивиков щеше да продължи кариерата си като национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс.

Самият той твърди, че отстраняването му е било "добре дирижирано", а по коридорите на министерството от години се шушука, че подобни обвинения са практика, когато някой трябва да бъде отстранен по малко по-елегантен начин.

Ген. Шивиков напусна армията през юни м.г., след като бе обвинен, че е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си и по закон му бе отнет допускът до класифицирана информация. За да защитят генерала, Министерството на отбраната, премиерът Борисов и ред политически партии се обявиха за законови промени, които да наложат спорна норма – разследваните за престъпления да имат право на допуск до класифицирана информация, вместо да се ревизира работата на обвинителите под пагон.

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам – че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция... ", коментира тогава Бойко Борисов.

"Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве", заяви той по адрес на Шивиков.

Миналата есен генералът се кандидатира за кмет на Карлово, но изгуби срещу дългогодишния кмет Емил Кабаиванов (СДС), също клиент на прокуратурата.