Провал на консултациите в НС, оставката на кабинета – до края на седмицата

Решение за работата на парламента до оставката на правителството така не се взе и днес. От партиите ГЕРБ и „Атака" не присъстваха на консултациите в кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

На излизане от консултациите представителите на ДПС отказаха коментар за медиите.

Единствените, които се спряха, бяха председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. И двамата обявиха, че очакват всеки момент премиерът на България Пламен Орешарски да подаде своята оставка. Дали това ще се случи след заседанието на Министерски съвет утре, което започва в 10:00 ч. и оставката ще бъде депозирана в рамките на утрешния ден, респективно гласувана от НС в четвъртък, или оставката ще бъде подадена в четвъртък и ще бъде гласувана в петък, е въпрос на време и на преценка на премиера, обясниха от БСП.

Манолова допълни, че не е разговаряла лично с премиера, за да бъде сигурна в датата и часа на оставката, но така или иначе всички от БСП заявиха, че такива са уговорките за сроковете и след консултациите при президента Росен Плевнелиев определените срокове ще бъдат спазени - ще има оставка до края на тази пленарна седмица.

Така става ясно, че правителството ще работи в оставка до 5 август, когато се очаква и държавният глава да излезе с обръщение към нацията за основните приоритети в работата на служебния кабинет. Съответно на 6 август да се разпусне и 42-то Народно събрание.

Не са ясни приоритети на НС в утрешния работен ден. Все пак от БСП заявиха, че в програмата на народните представители за утрешния работен ден ще бъдат включени важните закони, свързани с кредитните институции и различни законопроекти.

Остава под въпрос кворумът.