Природозащитници поискаха вето на Закона за концесиите от президента

Над 100 души се събраха в понеделник пред президентството на протест срещу приетия в последния момент от парламента Закон за концесиите, който според защитниците дава на концесионерите неограничени права. Природозащитниците поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на промените, когато се завърне от Брюксел.

Освен това те ще атакуват решения на регионалната структура на екоминистерството в Бургас, които одобряват проект две ваканционни селища на Иракли с двуетажни бунгала на мястото на бившия пионерски лагер, обяви Андрей Ковачев от сдружение за дива природа "Балкани".

Демонстрацията продължи с шествие до Министерството на околната среда и водите, което премина при солидна охрана от полицията, надвишаваща по брой протестиращите. Движението по бул. „Мария Лиуза“ бе частично блокирано за около половин час, след което хората се разотидоха без никакво напрежение.

Законът за концесиите бе приет с гласовете на 70 от 76-има присъстващи депутати непосредствено преди разпускането на 43-ото Народно събрание. Природозащитниците предупреждават, че той е в нарушение на обществения интерес заради новите процедури за възлагане на концесии, финансирането на дейностите и контрола върху тях.

С него „концесията в Национален парк "Пирин" и други могат да станат вечни. Концесионерът получава неограничени права и върху съседни територии, а държавата не може да контролира укриването на приходи. ГЕРБ направи подарък на олигархията в последната седмица“, пишат организаторите на протеста във Фейсбук.