Природозащитници заплашвани заради казуса „Банско“

Природозащитници твърдят, че са получили заплахи по телефона, свързани с позицията им около казуса с изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

„Обадиха ми се в четвъртък, около 18:00 ч. Номерът беше скрит. Казаха ми, че ако не се откажа от казуса „Банско“ и не спра да съм активен по тази тема, като търся стопирането на бизнеса му там,

ще бъдат предприети персонални мерки срещу мен и цялата държава ще се стовари върху мен“,

каза Борислав Сандов от „Зелените“ в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ.

Той допълни, че подобни обаждания са получили и други 7-8 души, свързани с неправителствени и природозащитни организации.

По думите на Сандов човекът, с когото е разговарял се е представил за архитект Емил Леков, свързан с фирма, която има договор с фирма „Юлен“, за изграждането на втори лифт в Банско.

Сандов бе категоричен, че в петък е подал сигнал до прокуратурата и столичната следствена служба с пълното описание на отправените заплахи.

По думите на Сандов телефонът му се следи от службите и може да се докаже от какъв номер е позвъняването и в какво се е състоял разговора, но това е работа на институциите.

В писмо до предаването

архитект Емил Леков посочва, че не познава и не е заплашвал Борислав Сандов или когото и да било.

Той дори е подал сигнали за набеждаване и клевета.

„Считам, че с подобни действия от страна на „защитнищите на природа“ се преследват цели, нямащи нищо общо с екологичната кауза“, завършва писмото на архитект Леков.

Относно идеята за втори кабинков лифт на Банско Сандов заяви, че никога не е ставало въпрос за лифт, а за поголовна сеч и съсипване на планината.

„Няма проект за втора кабинка, а за драстично разширяване на ски-зона Банско“,

каза той.

По думите му жителите на Банско не са запознати с истинските намерения на инвеститорите. „Властва монопол, който не е в полза на хората. Повечето хотели не са собственост на местните хора“, аргументира се Сандов.

Той заяви, че е за развитието на туризма, но всичко трябва да е законно. „Проблемът е с монопола“, каза той.