Премиерът отрича да има съветник, искал подкуп от американски инвеститор

Чуждестранната компания ANJ Group, която е имала интерес да придобие фалиралото предприятие "Химко", твърди, че търгът е бил нагласен в полза на избрания купувач Делян Пеевски и че синдикът на предприятието Росица Томова и мъж, представящ се за съветник на премиера Борисов, са рекетирали ANJ Group да плати 1 млн. евро комисиона, за да уредят закупуването на торовия завод.

Писмото на президента на ANJ Group Ян Аранов до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американското посолство в София бе показано в неделя в предаването на Сашо Диков по BIT телевизия.

"Твърденията за корупция в процедурата за продажба на "Химко" трябва да се насочат към правораздавателните органи, синдика на дружеството и съда по несъстоятелността", заяви по този повод в понеделник пресслужбата на Министерския съвет.

Посолството на САЩ в София не е имало никаква информация по случая преди предаването по BIT телевизия. Шарже д’аферът Мартина Стронг не е получавала копие от писмото на ANJ Group, заявиха от посолството в отговор на запитване от Mediapool и изразиха очакване властите да проверят повдигнатите обвинения за корупция.

Ян Аронов твърди, че синдикът на "Химко" Росица Томова и мъж, представящ се за съветник на Борисов, са поискали първоначален рушвет от 500 000 евро, а после още 500 000 евро от евентуалната печалба, за да уредят закупуването на торовия завод.

Твърди се още, че синдикът на "Химко" е получила подкуп в размер на 15 000 евро от името на компанията и в присъствието на свидетели.

В изявлението на МС по случая се казва, че премиерът Борисов е сезирал прокуратурата и ДАНС по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов. Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, се казва в съобщението.

В отговор на разкритията на американския инвеститор от МС посочват, че нито към 8 септември 2015 г. – датата, посочена в писмото на Ян Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с посоченото име - "г-н Богданов".

"Тъй като държавата няма собственост в активите на "Химко" АД /н/ и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на България разделение на изпълнителната и на съдебната власт", посочват от Министерския съвет.

От там припомнят още, че "Химко" АД /н/ е обявено в несъстоятелност търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие, и продажбата му се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът трябва да спазва.

Писмото на американците е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари с копия до главния прокурор Сотир Цацаров и до заместник посланика в посолството на САЩ в София Мартина Стронг (която не е получавала такова копие).

Миналата седмица стана ясно, че затвореното от 13 години врачанско предприятие "Химко" е поредната придобивка на депутата от ДПС Делян Пеевски, който го е купил за 11.7 млн. лв.

"Около "Химко" има криминална група за изнудване"

Шефът на ANJ Group Ян Аронов пише, че на синдика Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това била уредена среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера.

Срещата се състояла в един от ресторантите ”Виктория“ в столицата през 2015 г.
"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се съобщава.

Според американците това станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.

"Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише още Аронов.

Според американските инвеститори Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.

”За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап“, пишат американците и допълват, че искат той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство.
Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на ”Химко“ да влязат в българския бюджет.

”Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, пише Ян Аронов до премиера, главния прокурор и американското посолство у нас.

Писмото бе показано от журналиста Сашо Диков в предаването му по телевизия BIT, а по-късно от правителствения пресцентър разпространиха оригинала му.

От пресслужбата на прокуратурата отговарят на предаването, че не дават данни за внесени сигнали в държавното обвинение. От правителствената пресслужба обаче потвърждават, че такова писмо е постъпило в деловодството. Тъй като държавата няма отношение към активите на ”Химко“ АД, намеса на министър-председателя би нарушила конституционно определеното разделение на властите, съобщават оттам.

Според тях случаят засяга съдебната власт, синдика и компетентния съд по несъстоятелност.
Самата Росица Томова заявява, че не знае за това писмо. На въпрос дали ли са ѝ вече 15 000 евро, тя замълчала, твърди Сашо Диков.

Тя отказала да даде информация и за човека Х, към когото насочила американците.

Илиян Василев: Повтаря се схемата "Виваком"

Енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев коментира във Фейкбук, че е бил ”непосредствен свидетел на подобна схема в сучая с "Виваком", на която Бойко Борисов зае същата поза на " страничен наблюдател", тъй като работата била извън неговите компетенции”.

”Питам как така държавата, към която дружеството "Химко" Враца е задлъжняло над 100 милиона лева и която единствено разчита на максимално висока цена от продажбата на активи от масата на несъстоятелността, няма материален интерес от разчистването на пречките пред участието на външни инвеститори. Защо не си събирате парите?", пита Василев в личния си Фейсбук профил.

"И .... о, изненада този актив попада за жълти стотинки след поредица от намаления на цената при никаква конкуренция и активът остава в печелившия Пеевски. Същата схема като "Виваком" - едно към едно. Лека размяна на местата. При това положение преднамереното бездействие на премиера не е ли форма на съучастие? Много се събраха проблемите, господин Борисов. Не става само с пиар", коментира още той.

БТК с търговска марка "Виваком" бе закупена официално от бизнесмена Спас Русев чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком". Търгът за продажбата на БТК се проведе през ноември и бе спечелен от Русев със сума от 330 млн. евро. Другият претендент – гръцкият предприемач Панос Германос, познат у нас от веригата магазини "Германос", преди да ги купи "Теленор", се е спрял на 3 млн. евро стъпка на наддаване по-рано. Ако се добавят и дълговете към постигнатата цена от 330 млн. евро, това оценява БТК на около 700 млн. евро, това е най-ниската, постигана в поредицата от препродажби на телекома.

Скандалът избухна в деня, когато десет смесени търговски камари в България, сред които американската, германската, френската и италианската, призоваха за всеобхватна съдебна реформа и предупредиха, че "засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона" намалява желанието за инвестиции в полза на други държави.