Премиерът назначи още 10 заместник-министри, сред тях е и Йордан Йовчев

Министър-председателят Георги Близнашки е издал заповеди за назначаването на още 10 заместник-министри, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет /МС/.

Екипа на министъра на труда и социалната политика ще попълнят Румяна Георгиева и Спаска Петрова.

Румяна Георгиева е завършила "Икономика и управление на промишлеността" в УНСС и до момента е парламентарен секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Спаска Петрова е ръководител на проекти към Сдружение "Нов път". Тя е бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и магистър по публична администрация от СУ "Св. Климент Охридски", пише в съобщението.

Двама са назначените заместник-министри на правосъдието. Това са Петко Петков, доскорошен съдия в Софийския районен съд, и Марин Вачевски, магистър по икономика от Стопанската академия "Акад. Димитър Ценов" - Свищов. От 1981 г. до пенсионирането си през 2013 г. той е работил на различни длъжности в ГД "Изпълнение на наказанията" - МП.

Министърът на околната среда и водите ще бъде подпомаган в работата си от досегашния заместник-кмет на Община Бургас Атанаска Николова. Тя е инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София. Притежава над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие.

Ирена Младенова става заместник-министър на икономиката и енергетиката. Тя вече е заемала този пост в предишното служебно правителство, сега е част от икономическия екип на президента. Завършила е Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", където е асистент от 2010 г.

Един от най-изтъкнатите български спортисти - Йордан Йовчев, се връща в Министерството на младежта и спорта, посочват от МС.

Другият заместник-министър е Калин Каменов, който ръководеше Държавната агенция за закрила на детето до юли 2013 г.

Заместник-министри на образованието и науката стават началникът на Регионалния инспекторат по образованието на София-град Ваня Кастрева и проф. Николай Денков - ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".