Президентът ще обяви пред нацията защо иска ограничаване на избирателните права

В официално обръщение към нацията президентът Румен Радев ще изложи мотивите си за поисканото ограничаване на избирателните права на българите, живеещи зад граница. Това каза държавният глава в Ловеч, където в неделя е на частно посещение за празника Цветница.

"Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията", заяви Радев, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват, или да бъдат ограничени правата им.

Говорейки за начало на дебата, президентът вероятно визира избухналия през седмицата скандал с публикуваните от Министерството на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, с които се изменя и Изборният кодекс с въвеждането на 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. Подобно изискване практически забранява на българите в чужбина за участват в българските избори.

Проектът бе скоростно оттеглен от правосъдното министерство с признанието, че поисканото ограничение не съответства на конституцията. И досега обаче институциите мълчат кой е автор на скандалните текстове, заради чието публикуване бе уволнен шефът на законодателната дирекция в МП Любомир Талев. Самият Талев обаче заяви, че ограничението е било поискано лично от президента Радев на среща в президентството, на която е присъствала и служебният министър на правосъдието Мария Павлова, като целта била да се пресече вотът на българските изселници в Турция, тъй като в противен случай партията ДОСТ на Лютви Местан щяла да влезе в следващия парламент. Самите текстове пък са били спуснати на МП от секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, която обаче твърди, че само ги е консултирала.

В четвъртък вечерта Румен Радев излезе с писмено изявление, в което индиректно призна "бащинството" си върху идеята за забраната за гласуване на българите в чужбина и отбеляза, че партиите са загърбили темата за чуждата намеса на изборите у нас.

В петък президентът поиска и получи от ЦИК справка за гласуването на българите в чужбина от 2009 г. досега. Това бе ясен знак, че Радев ще продължи законотворческите си усилия, макар че по конституция няма право на това. Той обаче е в правото си да говори пред нацията и пред парламента, за да излага вижданията си по теми, които смята за важни. Остава висящ въпросът на чия съвест тежи уволнението на Любомир Талев, който многократно повтори, че се е придържал стриктно към задълженията си на държавен служител, изпълняващ политическата воля на началниците си, като е публикувал законопроекта за обществено обсъждане, след като го съгласувал с ръководството на МП и имал подписа на зам.-министър Деница Митрова.

Самата Митрова отрече това в петък и повтори, че Талев уронил престижа на ведомството. Уволненият служител се зарече да търси правата си в съда.

По време на посещението си в Ловеч президентът коментира, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство, като посочи, че "има много проблеми, които трябва да решават". Той насрочи свикването на новото Народно събрание за 19 април.

Относно сигурността на България след последните атентати в Европа Румен Радев каза:

"Наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато и ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки".

Заедно със съпругата си Радев разгледа Панаира на художествените занаяти в Ловеч и разговаря с майстори- занаятчии. "Прекрасен български празник. Поздравяваме наистина всички граждани на Ловеч. Българщината трябва да се пази", отбеляза президентът.