Предвижда се мъжете и жените да се пенсионират на 65 години

И мъжете, и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката е част от актуализираната национална програма за реформи, написана от експерти на финансовото министерство, пише в. "Преса". Документът предстои да бъде подложен на дискусия.

В момента дамите излизат в заслужен отдих на 60 години и 8 месеца, с 34 години и 8 месеца стаж. За представителите на силния пол възрастта е 63 години и 8 месеца и 37 години и 8 месеца трудов опит.

Според приет от кабинета "Борисов" план от 2012 г. насам, стаж и възраст нарастват ежегодно с 4 месеца.

След тазгодишната "ваканция" се предвижда от 2015 г. отново да започнат да растат, като крайната цел е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 години с 37 години стаж, а мъжете - на 65 години и 40 години стаж.

Поставената от правителството на Пламен Орешарски нова цел означава, че повече затягане на условията за мъжете няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги "догонят".

Според стратегическия документ проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, който уреди детайлно как ще става пенсионната реформа, трябва да бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември 2014 г.