Правната комисия одобри прехвърлянето на делата за корупция в спецсъда

  Правната комисия в парламента прие в сряда на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предназначени да се справят с бавното правораздаване и бягството на подсъдими.

Основната тема по време на обсъждането обаче бе съвсем друга – текстовете, променящи подсъдността на делата за корупция по високите етажи на властт, така че те да бъдат прехвърлени от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд.

Предложенията, изготвени от правосъдното министерство и подкрепяни от главния прокурор Сотир Цацаров, бяха приети с 12 гласа “за”, шест “въздържал се” (всички от БСП – бел.ред.) и нито един „против“.

Мнозинството в комисията напълно пренебрегна всички аргументи срещу прехвърлянето на корупционните дела към спецсъда, изложени пред депутатите основно от зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и представителя на Висшия адвокатски съвет Емилия Недева.

Освен тях, някои от депутатите от БСП поставиха въпроса – кое налага промяната в подсъдността на тези дела при положение, че спецсъдът е сравнително нов, все още не е демонстрирал убедитални резултати в дейността си по дела срещу организираната престъпност, а в него правораздават предимно бивши районни съдии и експрокурори.

Съдия Панов припомни на комисията и заключенията от анализа на ВКС за работата на спецсъда, в който имаше немалко критики, сред които беше посочен много по-големият брой върнати на прокуратурата дела от тези в СГС. Както и това, че разпорежданията за прекратяване и връщане на дела на прокуратурата традиционно са с по-нисък стандарт от тези в другите съдилища.

Адвокат Емилия Недева пък изтъкна, че е несъстоятелно прехвърлянето на корупционните дела да се мотивира с това, че спецсъда бил специализиран. Тя опита да обясни на депутатите, че единственият съд у нас, специализиран да разглежда дела за корупция по високите етажи на властта е СГС. Затова и обсмиляната през 2010 г. подобна промяна е била отхвърлена, като тогава парламентът се е вслушал в мнението на юристите, припомни тя.

Препоръка за промяната на подсъдността на тези дела фигурираше в независимия анализ на прокуратурата, изработен от европейски прокурори. Техният аргумент бе, че в спецсъдът има по-добро взаимодействие между прокурорите и съдиите, но се отбелязваше, че такава промяна трябва да бъде обмислена добре.

“Съдът е за това, за да комуникира по еднакъв начин със страните в производството, защото и прокуратурата, и адвокатурата, и подсъдимите са страни. Взаимоотношенията са такива, каквито конституцията и процесуалният закон определят, другото надскача доброто взаимодействие”, подчерта по този повод съдия Павлина Панова, добавяйки, че ”ако искаме да имаме добри резултати, не това е начинът”.

Като допълнителен аргумент срещу тази идея зам.-председателят на ВКС припомни Решение №10 от 2011 г. на Конституционния съд, според което не бива да се допуска едни и същи престъпления да се гледат от различни съдилища. 

”Ние ще допуснем някои престъпления срещу висшия ешелон на властта да се гледат от специализирания съд, а същите срещу други хора ще бъдат гледани включително и от районни съдилища. Може да си представите какъв разнобой в съдебната практика ще настане. Това са сериозни правни аргументи”, категорична бе тя.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче остана непоклатим: “Не успяхте да ме притесните с тези аргументи. Всички недостатъци и пороци, които сте установили, може да ги контролирате – и конкретно, и методически. С тълкуване бихте могли да изравните практиката. Разсъждавам грубо и примитивно от позицията на депутатско кюфте. Ако за нас е лошо, значи е добро законодателно решение. Ние също имаме нужда от дисциплиниране с всички способи. Законът трябва да се спазва.”

Очаквано в подкрепа на смяната на подсъдността се обяви заместник главният прокурор Мария Шишкова. По думите ѝ това е препоръка по механизма за сътрудничество и проверка и трябва да бъде въведена.