Правителството се стреми да защити интересите на превозвачите

От самото начало се стремим да защитим интересите на нашите превозвачи. Ако не беше така досега този въпрос щеше да бъде разрешен. Това каза в Стара Загора премиетър Пламен Орешарски по повод възникналия проблем с разрешителни за товарни превози и блокадата на границата с Турция.

Най-вероятно в понеделник ще бъде проведена среща между министрите, която ще се проведе в Анкара, каза Орешарски. "На нашето настояване да избързаме със срещата предложихме на място, където другата страна определи", каза премиерът, който смята, че това е феърплей.

В Стара Загора министър-председателят коментира още, че в момента се подготвят по-добри регулации на търговските вериги на базата на добри европейски практики. "Практики и недискриминация на каквито и да е вносители, производители, нещо, което се случва като че ли днес", допълни той.

Пламен Орешарски посети Стара Загора, за да участва в церемонията по посрещането на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в мисията на НАТО в Афганистан.

Проблем с разрешителни за товарни превози доведе до тридневна блокада на границата с Турция и километрични опашки от ТИР-ове на контролните пунктове, а бизнесът калкулира загуби. Засегнати от проблема са най-вече фирми, но едрият бизнес в сектора ги подкрепя. От бранша смятат, че проблемът трябва да се реши веднъж завинаги на политическо ниво. Вицепремиерът Даниела Бобева сподели, че уредбата на отношенията между двете държави е остаряла. На 13 февруари блокадата падна, а на 17 февруари предстои среща между трънспортните министри на България и Турция.