Полицията разби канал за фалшиви сирийски паспорти

Група от 9 човека е заловена на 23 август във връзка с изготвянето на фалшиви сирийски документи за самоличност. Това заяви по време на посещението си в Пловдив главният секретар на МВР Светослав Лазаров.

Групата, която е съставена изцяло от български граждани, е действала в две печатници на територията на град Пловдив. Според Лазаров документите за самоличност е трябвало да бъдат изнесени в Турция, където да бъдат продадени на лица от трети страни, които в последствие да се представят за сирийски граждани, след което да поискат статут на бежанци.

Според Лазаров поръчката е за над 50 000 долара, като в печатните машини са били открити 1500 листа с перфектни изображения. По време на обиските са намерени и над 10 000 заготовки за изработването на фалшиви документи. Лазаров обясни, че от 500 листа могат да се направят 1000 паспорта.

Освен предмети, свързани с фалшифицирането на паспорти, по време на обиските са открити и заготовки за документи, свързани с Държавна автомобилна инспекция, горски стопанства, етикети за високо алкохолни напитки, печати и дипломи за различни университети и дори един фалшив испански паспорт. Според Прокуратурата няма данни част от тези паспорти да са били вече изнесени извън страната. Между производителите на фалшивите документи и продавача, който е организатор на групата, е имало 2 срещи, проведени на територията на Република Турция, на които са били представени мостри.

След първата среща купувачът не е останал доволен. Затова е било необходимо документите да бъдат преправени допълнително и едва тогава, при втората среща, са били одобрени.

Организаторът на групата е български гражданин, роден през 1977 година, който живее в близко до град Пловдив село. През 2006 година е осъждан за фалшифициране на пари. От деветимата заловени трима са освободени, а на останалите шестима, сред които има и една жена, са повдигнати обвинения за документни престъпления.

От Прокуратурата не пожелаха да коментират дали са водени разговори с турските власти във връзка с пресечения канал.