Повдигнаха обвинения на двама, всявали паника за банките

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу две лица за подаване на невярна информация за български банки, съобщиха от прокуратурата.

Обвиненията са срещу 29-годишния Кирил Джабаров и 40-годишния Робърт Димитров. Вторият е българин, роден в Чехословакия, уточнява БГНЕС.

Двамата са обвинени за предаване на неверни данни за тревога. Ако бъдат признати за виновни, тe може да бъдат наказани с лишаване от свобода за срок до две години и глоба. Мъжете в момента са на свобода под парична гаранция в размер по 3000 лева.

Самото разследване започнало още на 29 юни, след като на обявения от ДАНС e-mail са постъпили съобщения от граждани. Те са били за това, че са получили съобщения на 26 юни.
Според прокуратурата Робърт Димитров е извършител, а Кирил Джабаров - негов помагач. Според обвинението Димитров е разпоредил изпращането на тези съобщения, помогнат от Джабаров, който технически ги е изготвил. Изпратени са от трети човек, който е разпитан като свидетел.

Говорителят на СРП Стефан Милев обясни, че получателите не са случайно подбрани хора, но на какъв принцип са избрани - не можа да се каже.

В съобщенията, които изпращали се казвало, че предстои да бъде тежко положението на още банки, разклащане на валутния борд и обезценяване на лева. От прокуратурата навярно нямат данни за поръчители засега.

До момента по делото са разпитани 19 свидетели. Направени са претърсвания, иззети са 30 компютърни конфигурации и документация. Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.