Плевнелиев: Шефът на НСО трябва да е от системата, а не парашутист

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че държи новият директор на Националната служба за охрана да е от системата, а не парашутист, спуснат по политическа линия.

"Наистина е важно освен изискването това да са хора, които да доведат реформата в НСО до успешен край. Но за мен е важно и това, да са хора от системата, които познават много добре как тя работи, за да може и да мотивираме повече хора да се стараят да израстват в системата, а не просто поредните парашутисти, които да бъдат спуснати отнякъде по политическа линия", каза държавният глава.

В момента текат консултации между Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски кой да наследи на поста напусналия по лични причини Тодор Коджейков.

"За мен е важно да има диалог. Не бих искал нито аз да изненадвам Министерски съвет, нито Министерски съвет да изненада мен с решения, които после да се окажат неработещи. Институцията е важна. Тя постигна немалко през последните години. Ние се надяваме и законът за НСО да бъде доведен до успешен край. Моето изискване към новото ръководство на НСО ще бъде именно в тази посока – затвърждаване на правилата, законът, който трябва да мине през Народното събрание, за да може всички да знаем точно какви са правилата и че те се спазват", каза Плевнелиев.

Миналата година бе подготвен проектозакон за службата, но новите управляващи преустановиха работа по него.