Плевнелиев очерта три стъпки, които НС трябва да предприеме до 6 август

Народното събрание да даде възможност на служебното правителство да води преговори, да сключва договори и да взима заеми, поиска президентът Росен Плевнелиев след срещата си с парламентарно представените партии. Освен това той призова парламентът да актуализира държавния бюджет и този на Здравната каса.

Държавният глава започна днес процедурата за връчване на мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание, като първи бяха ГЕРБ, които незабавно върнаха мандата.

Три часа след като парламентът гласува оставката на кабинета „Орешарски", президентът Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарно представените партии, като се отзоваха ГЕРБ, БСП и ДПС, а Атака не уважиха поканата.

След срещата държавният глава заяви, че участниците са декларирали, че в рамките на настоящия парламент не може да се сформира стабилно мнозинство, което да излъчи правителство, както и датата за изборите за нов парламент да бъде 5 октомври.

Росен Плевнелиев добави, че няма да бави конституционните процедури, като в същото време очерта възможен дневен ред на отиващия си парламент в три основни точки:

Първо - вече е ясно за всички, че е необходима актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне. Моля да се актуализира държавният бюджет.

Второ - необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми, за финансова стабилизация и социална защита.

Трето - поставих въпроса за състоянието, в което това Народно събрание ще остави най-важния регулатор, а именно Българската народна банка. Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща Централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система.

Цялото изказване на държавния глава можете да прочетете ТУК

След срещата с президента председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов съобщи, че е била обсъдена заявката за оставка на управителя на БНБ Иван Искров: „Във връзка със статуса на гуверньора и Управителния съвет на БНБ смятаме, че по закон те биха могли съвършено да си изпълняват функциите по закон. Освен всичко друго ние нямаме депозирана оставка, така че този въпрос не стои на дневен ред".

Мерджанов отново повтори, че левицата би подкрепили единствено актуализация на бюджета на Здравната каса. И посочи, че служебното правителство трябва да ограничи дейността си само в подготовката на честни и демократични парламентарни избори.

Междувременно държавният глава връчи мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена сила - ГЕРБ.

В писмо до президента формацията е излъчила за премиер Бойко Борисов, който обаче е върнал отговор за отказ за съставяне на правителство в рамките на 42-рото Народно събрание.

В петък президентът ще връчи мандат на втората политическа сила в парламента - БСП.

Росен Плевнелиев уведоми, че ще направи и изказване пред депутатите.