Плевнелиев иска референдум с местните избори

Ще поискам референдум за изборните права заедно с местните избори, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за "24 часа". "Ако се наложи, съм готов да използвам правото си да инициирам промени в конституцията", добавя той.

"Не се отказвам от идеята за национален референдум за изборните права на гражданите. Ще работя за това той да се проведе заедно с местните избори... Винаги съм работил за това да питаме народа, още повече когато е трудно, когато е тежко, само заедно можем да движим държавата напред. Това означава пряка демокрация, а нейната висша форма е референдум", казва президентът.

Според него изминалата година и половина са доказали нуждата от такъв референдум. Българският народ показа, че е наясно със своите изборни права, и очаква отговорно отношение от политиците. Ще сезирам 43-ото народно събрание навреме, така че да можем да проведем референдума заедно с местните избори, казва Плевнелиев.

Попитан дали ще бъдат събирани подписи, Плевнелиев отговаря, че няма нужда за това, защото държавният глава има право по конституция да инициира национален референдум. 42-ото народно събрание се отнесе безотговорно както към моята идея, така и към гласовете на над 570 хил. български граждани - 42-ото народно събрание не се вслуша в техния глас, но съм сигурен, че този парламент ще го направи, отбелязва той.

Посланието на президента за "Месеца на политическите консултации" ще бъде: Има много работа за вършене. По думите му 2015 г. трябва да бъде година на действието, което за него означава стабилност, реформи и референдум.  Той акцентира върху реформите в съдебната и в пенсионната реформи, както и тази в сектор "Сигурност".

Административната реформа с електронно правителство отдавна се желае и чака от българския народ; реформата във водния сектор не търпи отлагане - пострадахме от наводнения, от недобро стопанисване на водни съоръжения, от липса на отговорност и координация, посочва Плевнелиев.

"Реформата в българската енергетика е в ход, тя е неотложна и смислена, изисква национални дебати и отговорни действия. Трябва да продължат реформите в образованието и здравеопазването", добавя той.