Парламентът номинира 18 кандидати за ВСС

  Двама адвокати бяха номинирани за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента в последния ден преди изтичането на срока, става ясно от сайта на Народното събрание.

Това са Нели Виодорова, издигната от независимия депутат Ангел Исаев и Ангелинка Николова, предложена от "Воля". Така кандидатите, които ще се борят за 11 места от парламентарната квота в съвета, станаха общо 18.

Всеки от тях трябва да представи до 5 юли своята концепция за дейността му във ВСС, решиха в сряда депутатите от правната комисия, въпреки че в Закона за съдебната власт (ЗСВ) изрично е посочено, че "в 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки кандидат представя на комисията, която подготвя избора, писмена концепция за работата си като член на Висшия съдебен съвет", както и имотна декларация.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче изтъкна, че срокът не бил еднакъв за всички номинирани, тъй като имената им били издигани и публикувани в сайта на парламента по различно време. Затова с колегите му приеха 14-дневният срок да почва да тече от четвъртък, когато изтича периодът, в който могат да се правят номинации.

Този алтернативен регламент не важеше за кандидатите на съдиите, които също бяха номинирани по разично време, но всеки от тях спази изискването в ЗСВ и представи концепция и имотна декларация в предвидения 14-дневен срок след номинирането му.

11 от предложените от парламента кандидати за ВСС са за Съдийската колегия, в която има шест места за попълване. Останалите 7 номинирани са за Прокурорско-следователската колегия, в която ще влязат петима, избрани от депутатите.

Освен издигнатите в сряда Нели Виодорова и Ангелинка Николова, за Съдийската колегия бяха предложени още зам.-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от Върховния касационен съд (номинирани от ГЕРБ), Марина Дойчинов от ВАС, Диана Хитова от ВКС, Даниела Марчева от Софийския апелативен съд, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд (издигнати от БСП), Стефан Гроздев от САС (предложен от ДПС), зам.-шефът на Софийската апелтативна прокуратура Йордан Стоев и адвокат Боян Новански (издигнати от "Обединени патриоти").

Кандидатите за прокурорско-следователската колегия на ВСС пък са районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова (ГЕРБ), Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура, Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (БСП), следователката Пламена Апостолова (ДПС) и варненският обвинител Владислав Томов ("Воля").