Парламентът не преодоля президентско вето

Парламентът не успя да преодолее наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промените в Закона за защита на конкуренцията. В подкрепа на ветото гласуваха депутатите от ГЕРБ, а ДПС и БСП защитиха промените.

Целта на приетите от парламента промени бяха да се изменят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, за да може нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени.

Според търговците обаче, това ще доведе единствено до повишаване на цените.

Президентът наложи вето с мотива, че не е преценено как това ще се отрази на потребителите.

Според социалистите има оказан натиск да не бъдат приети промените: „Не съм свидетел, нямам данни, но допускам, че е имало натиск от търговски фирми. Имаше много силен отпор срещу този закон. И върху нас е упражняван, и в спорове по студия сме обвинявани, че нарушаваме правила на конкуренция, че не е европейско, че не е законно", коментира Корнелия Нинова от БСП.

По думите й вероятно това е повлияло на колегите й да си променят позицията: „Факт е, че някои от големите работодателски организации застанаха срещу нас. Аз си го обяснявам с това, че търговските вериги членуват в тези асоциации. Например КРИБ, там членуват големите търговски вериги и е логично те да защитават своите членове. Производителите твърдят, че ще свалят цените, защото ще им отпаднат тези такси, които им изискват търговците и те принудително си ги включват в цената. Веригите твърдят, че ще покачат цените, защото, както пише и във ветото на президента, ще се презастраховат. Те ще ги покачат изкуствено, за да си гарантират печалбите, а не защото обективно пазарът налага повишаване на цените".

Според депутата Делян Добрев от ГЕРБ предложенията не са достатъчно добре обмисляни: „Няма спор в това, че трябва да се направи нещо в посока защита на българските производители. В същото време споделяме опасенията на президента. Едно от нещата, които не гарантира законът - защита на интересите на потребителите. Считаме, че между първо и второ четене, при връщането повторно на второ четене на законопроекта в комисия трябва да бъдат изчистени текстовете, за да гарантират защита и на потребителите".