Парламентът даде картбланш за електронния вот, но без срок за въвеждането му

Парламентът одобри въвеждането на електронното гласуване у нас, но засега не е ясно кога ще стане това. Депутатите гласуваха в четвъртък декларация, в която принципно приемат дистанционния вот, както и че ще бъдат дадени ясни гаранции за тайната и сигурността на този вид гласуване. Те не се ангажираха със срок от коя година българските граждани ще могат да се възползват от новото си право.

"Това може да се случи след две, след пет, след десет години", заяви от трибуната председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и уточни, че настоящото решение на НС е "принципно". Думите му бяха коментирани веднага от председателя на ДСБ Радан Кънев във Фейсбук: "Цецо каза, че ще има електронно гласуване, ама друг път".

Решението е следствие от проведения през октомври национален референдум, на който 1.8 млн. души подкрепиха въвеждането на електронно гласуване. Декларацията бе подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ. Против очаквано се обявиха БСП, Патриотичния фронт и "Атака".

До края на април правната комисията ще е готова с проекта за промени в Изборния кодекс, които да гарантират въвеждането на онлайн гласуване.

По време на дебата лидерът на БСП Михаил Миков обвини управляващите, че няма да гарантира честността и сигурността на електронно гласуване.

"Ако депутатите прочетат това решение, ще видим, че то не решава нищо, нито отговаря на общественото очакване, нито му казва твърдо "не", каза той.

"В Ирландия и Холандия, които, предполагам, че не са по-назад в компютърната сигурност от България, е било въведено, а след това отменено аналогично електронно гласуване. Защо такива устойчиви демокрации като Франция, Германия, Великобритания, Португалия, Швеция и др. не поставят въобще под въпрос дистанционното електронно гласуване? Поради простата причина, че крие рискове от разкриване тайната на вота и рискове за манипулации, с каквито България се слави в цяла Европа по време на избори. Това е повод да се увеличават възможностите за манипулации, да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, да се обезсмисли демокрацията", заяви Миков.

Четин Казак от ДПС изрази притеснение, че по този начин ще превърнем фактор в изборите хакерски групи като "Анонимните"."Дали държавата ще създаде всички необходими гаранции? Това е съпроводено със значими правни последици. Тези гаранции наистина трябва да са сигурни, за да не може да се злоупотребява с гласа на хората", запита той.

"Ние винаги сме уважавали мнозинството и това да бъде улеснен неговия избор и през всичките тези години сме настоявали за улесняването на вота в чужбина. Предлагаме конструктивно да се предвидят всички гаранции, защото не е безразлично как ще се ползва този вот", каза още Четин Казак.

"Това, което гласуваме днес, дава пълна гаранция, че въвеждането на електронното гласуване ще стане, когато има законова гаранция, граждански контрол и сигурност в информационните технологии, които ще бъдат използвани, за да бъде прозрачен изборният процес", увери председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Не взимаме решение, че утре въвеждаме електронното гласуване. Такова е въведено в 6 държави. Технологиите са част от нашето ежедневие и ние трябва да се съобразим и с това, което дадоха българските избиратели на 25 октомври. Не може народните представители да сме против тези над 1.8 млн. български граждани, които са казали "да", допълни той.

От Патриотичния фронт предложиха електронният вот да се въвежда поетапно, като първо това се случи в държавите от ЕС, но това не бе прието. По думите на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, въпреки че всички искат да бъдат "модерни лидери", трябва да бъдат отчетени рисковете от манипулации. Той разигра предполагаемите манипулации в няколко сцени.

"Първа сцена. Циганската махала, дебел тартор с ланци, строил със сопата електората си, който носи личните си карти и гласува по верижка", обрисува картинката Симеонов. Втората сцена, според него, ще бъде чрез вересии в селските магазини, следващата включа възможни манипулации от някой олигарх, който притежава ТЕЦ-ове, и заплашва работниците си, че няма да получат ваучери за храна.

В аргументацията против се включи и другият съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. По думите му всички аргументи "за" дистанционното гласуване по електронен път са лесно оборими. "Искате да дадем на някого да манипулира изборите и после да го отменим. Никой не мисли за сигурността на България. Как мислите, че съседна Турция ще участва – с едни 200-250 хил. човека", каза още лидерът на ВМРО и добави, че се дава възможност на турския президент Ердоган и неговия патрон, който въвеждал ислямизацията в региона, да се намеси пряко във вътрешната политика на България. "Една такава операция ще ви донесе 20 – 30 човека в Анкара на заседание на парламентарната група."

Подобен бе и аргументът, с който "Атака" гласуваха против. По думите на националистите с електронното гласуване ще се създаде още една партия, заради многото идващи от Турция гласове.

От Български демократичен център подкрепиха идеята. "Винаги ще има съмнения, че нещо в процеса може да се обърка. Позволете да припомня изборите досега – множеството злоупотреби водеха до изкривяване на резултата", каза Стефан Кенов от БДЦ.

"За" се обявиха и от Реформаторския блок. По думите на депутата от ДБГ Антони Тренчев, за да бъде прецизно въвеждането на новия вид гласуване, то трябва да се случи след експериментално гласуване.

Колегата му и лидер на ДСБ Радан Кънев каза, че за него са разбираеми всички страхове, но няма по-солиден аргумент от "факта, че българската нация е 9 млн., а в нея живеят 6 млн. души".

В крайна сметка със 136 гласа за и 56 против парламентът прие декларацията, с която задължи правната комисия да подготви и приеме проект за промяна на Изборния кодекс.