Панов призова за разследване на злоупотребите със СРС-та в градския съд

Данните за стотици нарушения, свързани с разглеждането и одобряването на използване на специални разузнавателни средства (СРС) през последните години в Софийския градски съд (СГС), огласени с доклад, разпореден от неговия председател Калоян Топалов, не трябва да остават без последствия.

Това обяви ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в сряда пред БНР ден, след като получи въпросния доклад, който бе пратен и до главния прокурор Сотир Цацаров с призив от Топалов констатациите да бъдат проверени за данни за извършени престъпления.

"Считам, че при изготвянето на доклада са констатирани достатъчно на брой нарушения, които да бъдат проверени за наличие на извършени противоправни деяния, изпълващи състав на престъпление по Наказателния кодекс на Република България. След извършване на съответната проверка, следва да уведомите Председателя на Софийския градски съд за резултатите от същата", написа председателят на градския съд в писмото си до главния прокурор.

Докладът за дейността на отдел "Защита на класифицираната информация" в СГС за 2015 г. и 2016 г. разкри стотици повтарящи се нарушения при разрешаването на СРС-та, включително и над 50 случая на подслушване и следене на дипломати в нарушение на Виенската конвенция.

Тази констатация недвусмислено потвърди думите на бившия председател на градския съд Владимира Янева в един от епизодите на "Яневагейт", в който тя споменаваше именно за разрешени от нея СРС-та спрямо посолства в София. Освен това проверката установи стотици други нарушения, свързани със заобикалянето на различни ограничения в Закона за специалните разузнавателни средства и изключително занижен съдебен контрол над използването им.

"
Няма как да не го свържа отново с "Яневагейт", защото имената се припокриват. Очевидно изпълнителната власт, органите на досъдебното производство са имали пълно съдействие и много голям съдебен комфорт при искането на специални разузнавателни средства. От това, което излиза като информация, се потвърждават и думите от записите в "Яневагейт". Случайно или не, не мога да коментирам, но във всички случаи трябва да има последствия и най-важният въпрос е – ако органите на досъдебното производство са имали този съдебен комфорт, имали са възможността да слушат когото, когато и както си поискат, къде са резултатите от използваните специални разузнавателни средства? Отговорите трябва да дойдат от органите на досъдебното производство. Използването на такива средства изисква ресурс, изисква използването на техника, човешки ресурс, много средства и е нормално ние, като магистрати и общество, да питаме тези средства как са разходени и какви са резултатите", коментира председателят на ВКС.

По повод предстоящите тази година избори на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на председател на Върховния административен съд (ВАС), съдия Панов заяви, че начинът, по който те ще бъдат проведени е от изключително значение за магистратите и цялото общество.

"До 10 април съдиите имат възможност да посочат имена на свои колеги, които да участват в тези избори, но най-важното е как това се осъществява. Ясно е, че избор на Висш съдебен съвет ще има. Въпросът е сега, когато самият закон позволява това да бъде пряко и всеки един съдия има един глас, как ние ще упражним това право за първи път, как ще бъде направено това. Важен е начинът, по който ще се случи. Когато научаваме, че има проведени общи събрания на тази тема още през декември, ноември месец, още преди да се открие процедурата, въпреки че все още не е публикувана хронограмата, не са публикувани датите, които са 10 юни и 17 юни, когато ще се проведе изслушването на колегите и гласуването, не е ясно какво е тайното на такива общи събрания", добави председателят на ВКС.

Той не пропусна да призова колегите си в съдебната система да се възползват от новото си право да участват пряко в избора на членове на ВСС от професионалната квота, което бе разписано с последните промени в Закона за съдебната власт.

"Участвайте в тези избори, ако някой ви оказва въздействие, ако някой ви спира, моята врата е отворена, елате, заповядайте, споделете го с мене", обърна се към магистратите шефът на Върховния касационен съд.