Отлага се референдумът за златодобива в Трън

Местният референдум за златодобива в Трън няма да се състои с предсрочните парламентарни избори, а на по-късен етап, реши на извънредно заседание в понеделник общинският съвет на Трън.

До обрата се стигна след като заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов от 7 март отмени решение на общинския съвет за подготовката на книжата за общественото допитване, което трябваше да се състои на 26 март. Според Михайлов решението за произвеждане на референдум и за изборните книжа е трябвало да бъде взето в един и същи ден, а това не е станало.

На 8 февруари общинският съвет в Трън единодушно реши да бъде произведен местен референдум относно намерението на компанията "Евромакс сървисиз" от групата на "Асарел – Медет" да разработи златното находище в региона. Одобреният въпрос, на който трябва да отговорят около 4000 жители, е "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?"

Книжата за референдума обаче бяха утвърдени 15 дни по-късно, което според областния управител е нарушение на правилата.

На на заседанието в понеделник деветимата събрали се съветници единодушно решиха да отложат допитването. Другите два варианта бяха да се отмени самото решение, да се потвърди или предпочетеното изменение на решението.

 

Референдумът ще се състои, но на по-късна дата", коментира Бойчо Харалампиев, временно изпълняващ длъжността председател на общинския съвет. "Знам какво ще последва от това решение в обществото, но ние ще обясним на хората за какво става дума“, допълни той, цитиран от Zapadno.com.

Сега общинският съвет ще започне процедурата за допитването отначало според изискванията на закона.

Според представители на общината отлагането няма да промени планирания бюджет за провеждането на референдума от 40 хил. лв.

Проектът на "Евромакс сървисиз" предвижда разработване на златното находище край Трън. Основната част от дейностите ще бъдат на площадката на бившата мина "Злата", която е работила до средата на 70-те години на миналия век. Инвестицията се оценява на над 100 млн. лв. и се очаква да създаде 400 работни места.

Срещу златодобива обаче се обявяват неправителствени организации, според които проектът е опасен за здравето на хората и за околната среда. В знак на протест срещу инвестицията в събота имаше изкачване на връх Страж,в което се включи и алпинистът Боян Петров

От Българската минно-геоложка камара обаче твърдят, че притесненията на местните хора от златодобива са несъстоятелни, тъй като тепърва инвестицията подлежи на оценка за въздействие върху околната среда, а в находището няма уран, както твърдят някои от противниците на проекта.