Орешарски: Продължаваме да възстановяваме ДДС в срок

Въпреки затрудненията през миналата година практически успяхме да наваксаме всякакви изоставания и 2014-а е първата от последните 5-6 години, в която фирмите влязоха с напълно възстановен ДДС в съответните срокове. Това каза премиерът Пламен Орешарски по време на блиц-контрола в парламента, предаде БГНЕС.

За първите три месеца на годината няма по-високи салда на невъзстановено ДДС от обичайните, което показва, че ние продължаваме да възстановяваме ДДС в срокове и не използваме този инструмент за манипулиране на крайните салда по бюджета, заяви премиерът Орешарски.

Фокусирани сме върху облекчаване и намаляване на административните тежести и прилагане на нови инструменти за административно улеснение на инвестициите. Един от инструментите на икономическата ни политика е насочен към стимулиране на малките и средни фирми до кредитни ресурси, каза Орешарски и уточни, че кабинетът разчита на Банката за развитие.

Банката за развитие има нови продукти, насочени към стартиращия и експортен бизнес. Промоцията, която ръководството на банката прави по места, среща много голям интерес от фирмите, добави още Орешарски и изрази надежда, че по този начин ще има по-високи темпове на растеж.