Омбудсманът атакува в съда поскъпването на газа

Омбудсманът Мая Манолова даде на съд решението на КЕВР за поскъпването на природния газ. В жалбата си националният защитник, заедно с Федерацията на потребителите в България и Гражданско движение „Днес”, твърдят, че решението е незаконосъобразно. Причината е, че процедурата е нарушена, защото не е имало обществено обсъждане. Манолова допълни, че атакуват решението за близо 30% повишение в цената на синьото гориво, тъй като за него няма мотиви, а същевременно на световните пазари поскъпването е по-ниско.

"Става дума за обществена услуга, предоставяна от обществен доставчик, така че би следвало заинтересованите страни да бъдат включени в процеса на обществено обсъждане. Вместо това имахме една имитация на открито заседание на КЕВР, на което беше съобщено решението на регулатора. Тоест вместо да бъде обсъдена тази драстична промяна в цената на природния газ, която касае всички потребители, от страна на пишман регулатора имахме едно уведомяване на неговото решение", каза Манолова.

Освен това самото решение за поскъпването на синьото гориво няма мотиви, посочи националният защитник:
 
"Липсват аргументи защо, при положение че цената на природния газ на световните пазари се повишава с 15%, в България скача с близо 30. И тъй като липсват мотиви, няма как да бъде проследено дали това решение е съответно на цената по търговския договор между "Газпром" и "Булгаргаз", каза още тя.

По думите на Манолова ако се установи, че процедурата е нарушена, решението на КЕВР ще бъде отменено, заради съществени нарушения в процесуалните правила. Тя допълни, че се надява съдът да се произнесе в най-кратки срокове заради обществения интерес.