Община Пловдив спечели делото за мръсния въздух

Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск на фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, Бизнес експертния съвет и на близо 100 граждани, предявен срещу Община Пловдив за чистота на въздуха в града.

По този първи по рода си иск в България бяха назначени няколко експертизи, а пловдивските магистрати си дадоха отвод.

Магистратите оставиха без разглеждане като недопустим иска и определиха фондацията да заплати общо 5200 лв. разноски по делото на Регионалната инспекция по околната среда и водите и Община Пловдив.

„Усилията, които полагаме в почистване на града, дават резултати“,

коментира кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от БНР.

Той подчерта, че зелените площи в града са се увеличили с десетки декари, като всяка година се засяват нови 2000 дървета. По думите му показателите сочат повече от два пъти намаляване на дните с превишение на фините прахови частици във въздуха.

От своя страна директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Стефан Шилев заяви, че решението на съда е доказателство за добрия и своевременен контрол, който инспекцията упражнява по отношение на компонентите и факторите на околната среда.

Делото бе образувано през 2012 г. по жалба на фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, Бизнес експертния съвет и на близо 100 граждани. Искът се позовава на данни от български и чуждестранни изследвания, посочващи Пловдив като града с най-мръсен въздух в България и на челно място в Европа, надминаващ по запрашеност Торино, Бреша, Милано и София.