Няма виновни за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов

Няма отговорни длъжностни лица от столичното следствие за изчезналите две тефтерчета на скандалния бивш шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Това е показала проверката, разпоредена от градския прокурор Христо Динев. Тя започна, след като през ноември двете тефтерчета - черно и бордо, бяха откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев.

Месец и половина по-късно, в края на декември, Златанов получи три години и половина затвор от Софийският апелативен съд, съобщава в. „24 часа”. Той бе осъден за това, че не е публикувал на страницата на комисията сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е качил решение срещу бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова.

Апелативният съд потвърди присъдата на Филип Златанов

От прокуратурата обясниха, че при проверката не са открити нарушения от страна на следователя или други длъжностни лица по съхранението или предаването на веществените доказателства.

Още при изчезването на тефтерчетата обаче се разбра, че няма правила за приемането и предаването на писмени доказателства.

Цацаров: Тефтерът на Златанов е символ на властовия механизъм

Тефтерчетата на Златанов, в които той си записвал указания на властта кой да бъде „ударен” и кой „оправен”, изчезнаха от колата на вещото лице Стефан Бенчев на 5 ноември. Той ги взел със себе си в дома си, за да им прави графологична експертиза по друго дело срещу Златанов. Бенчев подал сигнал за кражбата на следващия ден, но не казал, че в чантата му е имало важни доказателства.