Националната полиция и ГДБОП с нови шефове

Две от главните дирекции на МВР вече имат нови шефове, съобщи пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков.

След поредните структурни промени в министерството отново се връща мега дирекцията "Национална полиция", както и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", която до момента беше в ДАНС.

Вучков заяви, че след влизането в сила на промените в закона за МВР вече е необходимо да бъде открита нова процедура за назначаване на председател на ДАНС, ДАТО и на главен секретар.

ГД "Национална полиция" ще бъде оглавена от досегашния зам.-директор на СДВР Христо Терзийски, който има 19-годишен стаж в системата. Спецполицаите от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" пък ще бъдат ръководени от досегашния зам.-шеф на "Криминална полиция" Ивайло Спиридонов, който преди това оглавяваше столичната полиция и има 20-годишен стаж в МВР.

Спиридонов обаче е назначен с изпитателен срок от 1 година, коментира Вучков. По думите му щатът на ГДБОП ще бъде не повече от 600 човека. Като малко по-малка, по-мобилна и по-добре подготвена структура оредели новата ГДБОП Вучков.

Той коментира за пореден път и скандалната разработка "Червеи", като посочи, че подкрепя идеята тя да бъде разсекретена, тъй като по този начин щели да се елиминират конспиративните теории:

"В случая наистина разсекретяването на "Червеи" ще елиминира всякакви конспиративни теории и ще покаже пред обществото има ли проблем или няма. Ежедневно оказваме съдействие на прокуратурата, има прогрес в разследването, така че в крайна сметка да се разбере каква е била голямата цел и смисъл на това оперативно дело".

С влизането в сила на новия Закон за МВР е време да бъде открита и нова процедура за назначаване на председател на ДАНС, на ДАТО и на главен секретар на МВР. До момента вътрешният министър отказва да посочи конкретни имена, които смята да предложи на Министерския съвет.

След като кандидатурите обаче станат ясни, те трябва да бъдат приети от президента, който с указ да назначи трите висши професионални длъжности. Вучков заяви, че утре или най-късно другата сряда такава дискусия ще се проведе в МС.