НАП: Ще изпълним плана за приходите тази година

Заместник изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова смята, че от ведомството ще изпълнят плана си за приходите, предаде БГНЕС.

"Към края на месец юли ние имахме с около 400 млн. лв. повече събрани приходи в сравнение със същия период от предходната година и то при положение, че сме възстановили със 100 млн. лв. повече ДДС по справки-декларации", обясни Димитрова.

Тя обясни, че от НАП смятат, че към края на юли ще могат да отчетат преизпълнение на резултатите през тази година спрямо миналата с около 500 млн. лв. Освен това се очаква в близките месеци да се прояви напълно резултатът от предприетите в края на миналата година мерки за обратното начисляване на ДДС при зърнопроизводителите. Очаква се ефектът от тази мярка да е около 200 млн. лв. "Тепърва ние ще берем плодовете на усилията, които сме положили още в края на миналата година", заяви Галя Димитрова.

Заместник-директорът на НАП посочи, че напоследък са зачестили и предупрежденията към фирмите с данъчни задължения. Стриктно се следят и резултатите, които отчитат касовите апарати. "Преди известно време изпратихме съобщение до 3600 лица, които са подали информация за отчетени приходи по малко от 100 лв. на ден и в същото време имат наети лица на трудови договори, плащат наеми, което за нас е необяснимо", обясни Димитрова. От НАП са дали известен период от време на тези фирми да коригират своите действия и след месец ще предприемат действия, за да установят дали те са започнали да отчитат повече приходи.

Преди няколко дни от НАП са набелязали заедно с Агенция "Митници" нови мерки за подобряване на обмена на информация и засилване на съвместния контрол.

От НАП дадоха пресконференция за приключване на проект, който са реализирали по Оперативна програма "Административен капацитет". Проектът е свързан с надграждане на системата за управление на приходите чрез разработване на софтуерно приложение в подкрепа на контролната дейност в НАП.