М. Попова: Няма как да си добър държавник, ако нямаш историческа памет

Няма как да си добър държавник, ако нямаш историческа памет. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на Петата национална среща под надслов „Завръщане към корените" на потомци на тракийски и малоазийски бежанци. По думите й има нужда от историческа справедливост. Трябва да живеем в мир и добруване с всички, но живот в името на истината, допълни още тя.

Маргарита Попова посочи, че европейската идея ще живее трудно, без Европа да познава Балканите, защото страданията на балканските народи не са по-малки от тези на Западна Европа.

„Тогава, когато през 20-ти век там, на Запад, се пишеха харти и правила за права на човека, за спазване, за техните гаранции, само да си помислим какво се е случвало тук, по нашите земи. До ден днешен вие чакате към историческата истина да напластим историческата справедливост", заяви Попова.

По думите на председателя на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов е голяма грешка да забравяме духовната си връзка с православните народи от Украйна и Русия и подчерта, че трябва да помним, че дължим свободата си на руския народ.

„Ние, българите, винаги трябва да помним голямата историческа роля, която имаме от началото на православието със славяните, с основите на кирилицата, защото тя ни е дала място и роля в целия православен и християнски свят. Забравянето на този факт, от когото и да е било, е голяма грешка, безграмотност и вредно поведение за българския народ", допълни Премянов.

Форумът беше открит с възстановка на традициите, обичаите и събитията от 1913 година. Беше отслужена и панихида в катедралата „Св. Александър Невски" в памет на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия.