Москов: Нужно е прецизиране на забраната за пушене на закрито

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че е нужно усъвършенстване на законодателството за прилагане на забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места.

Коментарът му бе в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев в рамките на днешния парламентарен контрол.

„Има необходимост от прецизиране на някои текстове, свързани със забраната за тютюнопушене на обществени места, с оглед на

постигането на по-висока ефективност на извършения контрол

и по-висока степен на опазване на общественото здраве“, категоричен бе Москов.

По думите му в Министерството на здравеопазването постъпват множество жалби и сигнали, което показва, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места се нарушава.

„В голяма част от случаите за един и същи обект постъпват многократни сигнали за неефективен контрол и продължаване на тютюнопушенето. Съществена част от проблемите за прилагането на забраната е свързана с липса на определени нормативни изисквания,“, допълни Москов.

Той уточни, че сред проблемите е липса на ясна дефиниция на закрито обществено място. Москов посочи, че за периода 1 януари 2014 г. – 4 декември 2014 г. регионалните здравни инспекции са извършили 184 528 дневни и нощни проверки на над 182 хил. обекта в работни и в почивни дни.

„Издадени са предписания, актове за нарушения и наказателни постановления на обща стойност 394 800 лв.“,

добави Москов.

Пред журналисти в кулоарите на парламента министърът заяви, че няма начин да се ревизира забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

Мерките за борба с тютюнопушенето трябва да бъдат част от общи мерки за намаляване на вредностите и подобряване на общественото здраве, коментира Москов. Той отбеляза, че министерството разработва предложения за законодателни промени в тази посока.