МОСВ склони да спази закона за Пирин след намеса на президента

Министерството на околната среда и водите отмени оспорваното си решение да даде зелена светлина на новия план на природен парк Пирин без екооценка, което стана след намеса на президента Румен Радев. В понеделник сутринта, часове преди да изтече срокът за обжалване на решението, подписано от служебния екоминистър Ирина Костова непосредствено преди трите празнични дни миналата седмица, Радев обяви, че е поискал от служебния премиер да бъде намерено ново, "прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес" за националния парк "Пирин".

"Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос. В тази връзка проведох разговор с министър Костова (Ирина-бел. ред.) и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", съобщи Радев във Фейсбук часове преди планирания за 18 ч. протест на граждани и екозащитници в София.

В ранния следобед МОСВ съобщи подвеждащо, че решението ще бъде отменено. От текста на съобщението обаче стана ясно, че след отмяната на старото решение за предварително изпълнение, министърката ще издаде ново, за да се даде възможност на желаещите да обжалват да могат да сторят това в следващите дни.

Малко по-късно МОСВ се коригира и това изречение отпадна - според финалния вариант Костова е отменила предварителното изпълнение на скандалното решение за отказа да се направи екологична оценка на плана за управление на парк "Пирин.

"Няма преднамерено действие на администрацията в МОСВ, свързано с трите почивни дни и ограничаване на възможността за евентуални жалби в законово установения срок", гласи крайният вариант на прессъобщението.

От ведомството не пожелаха да съобщят какви ще са следващите действия по казуса, който предизвика силен обществен отзвук.

Новият план за управление на Пирин е изработен от свързваната с концесионера на ски зоната Банско фирма "Пролес Инженеринг". Взетите от Костова решения преди празниците биха улеснили следващите стъпки, които в крайна сметка да дадат кратбланш на община Банско и концесионера на ски зоната "Юлен" да внесат в екоминистерството инвестиционния си план за изграждане на втори кабинков лифт, който е на трупчета от началото на 2013 г.

"Пълна гавра с обществото"

"Това е пълна гавра с обществото", коментира пред Mediapool Тома Белев от екокоалицията "За да остане природа в България" и бивш директор на парк "Витоша".

"Тези три действия на екоминистъра – да публикува решение на 2 март в 18 часа, със срок за обжалване, изтичащ в понеделник, да съобщи първо, че отменя и подновява решението си, а накрая – че само го отменя, за мен говори, че очевидно се изпълнява нечия поръчка и тя не е на президента Румен Радев, който е работодател на г-жа Костова. Той много ясно поиска да се намери друго решение на проблема", каза Белев.

"За нас това съобщение не означава нищо. Докато не се публикува заповед на министъра на околната среда и водите за отмяна на решението, че не е необходима екооценка, ние приемаме, че предишното решение е в сила" допълни той.

Според него обаче тези действия на ведомството, които противоречат на всякаква правна логика, затрудняват действията на неправителствената организация по обжалването на взетото на 1 март решение.

Самото решение на служебния екоминистър да даде картбланш на спорния проект за план за управление парк Пирин без екооценка е от миналата сряда. Според екозащитните то противоречи на два закона. В четвъртък, в края на последния работен ден преди почивните дни, министър Костова допусна и неговото предварително изпълнение. Тъй като срокът за обжалване е три календарни дни, които изтичаха в неделя, ведомството бе заподозряно, че цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда.

Костова тогава се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо "с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите".

Според природозащитниците одобреният план позволява много по-голямо застрояване и сеч в парк "Пирин" от сега действащия, макар и с изтекъл срок план за управление на защитената територия. Те настояват за преразглеждане на документа.

Преди ден лидерите на "Нова Република" Радан Кънев и Трайчо Трайков настояха президентът да отмени "незаконното" решение, а премиерът Огнян Герджиков се опита да успокои, че то не е окончателно. Според него е "много рано да се говори за нещо нередно", а екоактивистите били толкова активни в протестите, че имало подозрения в "чистотата на помислите им".

По закон проектът на плана трябва да бъде приет и от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), който е орган към министъра на околната среда и водите и в него участват и представители на неправителствени организации. Решенията на ВЕЕС обаче не подлежат на съдебен контрол и ако съветът одобри плана, той влиза за разглеждане и в Министерския съвет, където е последната възможна "спирка" преди окончателното му влизане в сила. След това дори и да има обжалвания по конкретни казуси с инвестиционни проекти, щетите за природата може да са фатални, смятат от екокоалицията "За да остане природа в България"

Тома Белев коментира, че исканата от екооценка на плана за "Пирин" е изключително важна, тъй като играе превантивна роля срещу застрашаване на околната среда и здравето на хората от изпълнението на бъдещия документ за парка.

Мотивите на екозащитниците

Според Белев не е релевантен и мотивът за ведомството, че на десет години трябва да се актуализират плановете за управление на парковете, а този на "Пирин" е изтекъл и новият трябваше да влезе в сила още през 2014 г.: "Пропуска се законовата разпоредба, че до приемането на нови планове на парковете действат старите, така че това не може да е причина за бързане, както и мотивът, че е забавено приемането на документа".

Белев припомни, че изготвянето на екооценка на плана е трябвало да е част от заданието за изработването на самия план, което е трябвало да стане още през 2012 г. , а не сега – пет години по-късно. По думите му самият проект на план е разработен незаконосъобразно.

Белев оспорва и аргумента, че планът трябва да се приеме, тъй като увеличавал площта на парка. "Това е пълна смешка, територията на парка е разписана още в заповедта за обявяването на "Пирин" за национален парк", коментира той.

От екокоалицията не са съгласни и с мотива на екоминистър Костова, че забавянето на приемането на плана за "Пирин" ще попречи на дейността на управляващата го дирекция.

"Плановете за оперативната дейност на парковете се внасят в края на декември и са година за година. Нямат никакво отношение към плана за управление. По тази логика как въобще работят дирекциите за управление на парковете "Странджа", "Сините камъни", "Персина", които нямат одобрени планове за управление", попита Белев.

На пореден протест

Природозащитниците ще излязат в понеделник в 18 часа на протест пред екоминистерството заради провежданата от него политика спрямо парк "Пирин". Това ще е поредната демонстрация срещу решенията на различни власти по казуса с парка и ски концесията в него.

Ако планът бъде окончателно одобрен, ще се даде зелена светлина за искане за одобрение на редица инвестиционни проекти в парка, най-спорният от които е строежът на втори кабинков лифт в ски зоната "Банско", чийто концесионер е дружеството "Юлен" АД, свързвано с единия от акционерите на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.