Мнозинството във ВСС прекъсна заседание заради протест в защита на Панов

  Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) прекъсна редовното заседание на Пленума в четвъртък заради протест, организиран в защита на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Проявата, в която се включиха 50-ина души, бе провокирана от последната точка в дневния ред на ВСС за разглеждане на сигнал от главния редактор на сайта "Блиц" Ивайло Крачунов срещу Панов. Близкият до Делян Пеевски журналист сезира съвета за участието на Панов в протест в подкрепа на изгонения от Белене католически свещеник Паоло Кортези, на който присъствали и политически активисти.

Хората пред ВСС посрещнаха с ръкопляскания Панов при влизането му преди заседанието, докато председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев бе съпроводен с освирквания и викове "Оставка".

Освен това, някои от протестиращите наредиха болтове пред входа на съвета по повод инцидента с автомобила на Панов, който прокуратурата отказа да разследва миналата седмица. Малко преди заседанието на съдебните кадровици да започне в 9.30 часа, протестът се разпръсна.

Впоследствие членовете на ВСС гласуваха точките от дневния си ред, но когато стигнаха до тази, отнасяща се до Панов, Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров прекъснаха демонстративно заседанието.

Председателят на ВАС заяви, че "не може да се работи в такава обстановка", въпреки че протестиращите се бяха разотишли близо час преди той да вземе думата. Цацаров пък прочете заглавията от сайтовете "Клуб Z" и "Дневник" – "Болтове пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов" и "Граждани наредиха болтове на прага на съдебния съвет в подкрепа на Лозан Панов", уточнявайки, че това са медии на подсъдим и на обвиняем.

"Присъединявам се към становището на г-н Колев, това не е нормална обстановка за работа. Този цирк ми идва малко вповече. Изгласувахме важните точки за съдебната власт и затова ви пожелавам приятен ден", добави главният прокурор и излезе от залата.

Междувременно заседанието напуснаха и останалите представители на мнозинството около Цацаров и Колев, като по местата си останаха единствено Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Карагьозова, Юлиана Колева, Камен Иванов и Лозан Панов.

Докато колегите ѝ излизаха един по един, Найденова им напомни, че съветът е заседавал в много по-напрегнати обстановки от настоящата: "Пред ВСС е имало и агнешки главички, имало е и некролози, имаше и човек, който се опита да се самозапали, но ние заседавахме."

В крайна сметка заседанието на Пленума бе прекратено заради липса на кворум. След това Лозан Панов говори кратко пред медиите и обясни, че ще развие своята теза първо пред колегите му във ВСС. В отговор на въпрос дали намира нещо "притеснително" в сигнала на "Блиц", той обясни накратко:

"Притеснителното в този сигнал е, че държавата се превръща в нещо различно от това, което трябва да бъде една нормална държава. Защитата на човешките права не е партийно-политическа дейност. Няма какво повече да кажа. Така или иначе темата остава висяща пред ВСС", каза Панов.