Мнозинството във ВСС не иска да знае за нарушенията с подслушването

Мнозинството в Съдийската колегия реши във вторник да игнорира напълно доклада на Софийския градски съд (СГС), в който са описани стотици нарушения при разрешаването на използване на специални разузнавателни средства, включително за подслушването на дипломати.

Дебатът бе по доклада бе открит от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той припомни на ВСС, че става дума за погазване на конституционни права на множество граждани. Според него въпросът заслужава обсъждане от Съдийската колегия на ВСС и предприемане на мерки. Той бе подкрепен от Калин Калпакчиев, който обясни, че става дума за "изключителен скандал – обществен, съдебен, а и дипломатически". Членът на ВСС предложи да се инициира среща с председателя на Бюрото за контрол над СРС-та Бойко Рашков, за да види дали липсващата в градския съд информация за СРС може да се компенсира.

Предложено бе и да се извърши проверка в други съдилища за практиките по разрешаване на специални разузнавателни средства.

Галя Георгиева показа, че се интересува главно кои дипломати са подслушвани. Тя обясни, че не вижда защо ВСС трябва да се занимава с темата. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев също каза, че не вижда изобщо причина ВСС се занимава с този доклад.

“Превръщаме съвета в кръгла маса с дискусии, които не се знае каква им е целта. И защо сега?”, каза председателят на ВАС и направи връзка със следваща точка в дневния ред – назначаването на съдия Иво Дачев за зам.-председател на Софийския апелативен съд. Дачев бе един от съдиите, разписвал СРС-та в мандата на бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева, съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

 

Председателят на ВКС Лозан Панов отговори, че е внесъл за разглеждане доклада, защото “все пак някой трябва да носи отговорност”.

В края на дискусията Галя Георгиева извади „изключителен“ аргумент срещу предложението да се проверяват други съдилища. Тя настоя ВСС да не прави проверки, за да не се "всява паника“ сред гражданите

"Не може да се прави аналогия, че след като в градския съд има нарушения, това означава, че и в останалите има. Не може с нашата дискусия да всяваме паника в гражданите, дипломатическите представителства и обществото, че видите ли съдебната система има проблеми и тук. Не е наша работа да правим контрол върху бюрото", заяви Георгиева, цитирана от "Правен свят“.

В крайна сметка мнозинството във ВСС отхвърли всички предположения за предприемане на мерки по доклада със 7 на 5 гласа. След гласуването Калин Калпакчиев обяви, че в качеството си на член на ВСС всее пак ще покани на заседание на съвета председателят на Бюрото за контрол над СРС-та Бойко Рашков.