Михаил Миков е новият лидер на БСП

Михаил Миков е новият председател на БСП. Той бе избран след балотаж с Драгомир Стойнев от 377 делегати на 48-я конгрес на социалистите.

За останалия на второ място Драгомир Стойнев гласуваха 333, от общо 726 души, участвали във вота. Отчетени бяха и 16 недействителни бюлетини.

Минути след като беше избран за лидер на БСП пред журналисти Миков заяви, че първата му работа ще е да се наспи. „Състезанието го приех нормално, независимо кой ще победи. Трудното почва сега”, заяви новоизбраният лидер на социалистите.  

Той отказа да съобщи дали ще покани някои от опонентите си на ръководните постове с мотива, че не му е практика да коментира партийни теми.

След първия тур до балотаж достигнаха Михаил Миков и Драгомир Стойнев. На този етап Миков получи 167 гласа, а Стойнев - 126 гласа. На първия тур за председател гласуваха 744 делегати, като само една бюлетина беше недействителна.

Останалите гласове на делегатите бяха разпределени така:

Георги Кадиев - 29 гласа; Георги Гергов - 63; Корнелия Нинова - 119; Красимир Премянов - 7; Красимир Янков - 46; Мая Манолова - 83, Янаки Стоилов - 103.

И въпреки големия брой номинации до окончателното гласуване останаха деветима кандидати. Това бяха Георги Кадиев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Красимир Премянов, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов. Останалите 20 номинирани си направиха отвод.

„Не е важно за какво бъдеще на БСП, а е важно за какво бъдеще на България и българските граждани гласуваме”, каза преди да гласува Михаил Миков. „Гласувам за борбата с бедността, за по-силна и солидарна България”, заяви той. той.

„Делегатите трябва да ме подкрепят, защото мога да променя БСП, да й върна самочувствието и да я направя по-силна. И то в екип с всички, защото сам човек не може нищо да направи”, заяви Корнелия Нинова преди да упражни вота си.

„Гласувам за промяната в БСП. Много се надявам кандидатът, който бъде избран, да бъде кандидат на промяната”, каза Мая Манолова след като гласува. „Партията има много голяма необходимост от сериозни промени и в работата с хората, и във вътрешната организация”, поясни още тя.

„Апаратът на „Позитано” се опитва да налага мнение. Сергей Станишев дори спомена, че бил чул, че някакъв оръжеен търговец бил купувал делегати. За мен това е абсолютно недопустимо”, каза след като гласува Георги Кадиев. „Аз не разчитам на контролиран вот, за да ви кажа ще имам 100 гласа или 300 гласа”, посочи той.